Белгийската полиция арестува 22 души, трима от които са полицаи, по голямо дело за наркотици, съобщи белгийската федерална полиция, цитирана от "Политико".

Полицията обискира във вторник 45 частни домове и фирми в Брюксел и Антверпен, където бяха иззети "пари, луксозни превозни средства и пистолет", се казва в прессъобщение на федералната полиция.

Арестът следва разследване, което "демонстрира съществуването на трафик на наркотици на няколко нива (от местни сделки до внос/износ)" и накара полицейските сили да "подозират участието на определени лица в уреждане на сметки с огнестрелни оръжия", се казва в съобщението на полицията.

Някои от заподозрените са планирали контрабанда на кокаин в Обединеното кралство "използвайки хеликоптери", се добавя в него.

Белгийските власти обещаха да се справят с трафика на наркотици в страната, където насилието, свързано с наркотици, нараства, особено в Антверпен.

Пристанищният град се е превърнал във врата за контрабанда на кокаин в Европа и е свидетел на рязко увеличение на стрелбите и експлозиите, свързани с наркотици.

Белгийските власти заловиха рекордните 121 метрични тона кокаин в пристанището на Антверпен през 2023 г., според митническа статистика, публикувана от белгийската полиция в сряда.

В Брюксел също се наблюдава нарастване на насилието, свързано с банди и наркотици. През декември четирима души бяха ранени при стрелба в центъра на Брюксел; местната полиция по-късно заключи, че стрелбата е свързана с банда.

Успоредно с това повече от 120 души в момента са съдени от брюкселски съд в забележително дело срещу трафика на наркотици и оръжия, което идва, след като белгийските правоприлагащи органи разбиха две криптирани комуникационни платформи, използвани от контрабандисти: Sky ECC и EncroChat.