Хиляди поддръжници на шиитския популистки духовник Моктада Садр проведоха протест пред шведското посолство в Багдад в петък, за да поискат прекратяване на дипломатическите връзки, след като мъж подпали Коран пред джамия в Стокхолм, предава Ройтерс.

Протестиращите носеха портрети на Садр и баща му, също виден духовник, както и иракски знамена и скандираха "да, да на Корана, Моктада, Моктада".

Хората изгориха големи знамена с цветовете на дъгата, представляващи ЛГБТ общността, след като застанаха върху тях, докато на заден план се рецитираха стихове от Корана.

Нямаше очевидна връзка между атаката и общността, но Садр призова последователите си да продължат да горят флага на ЛГБТ до осмия ден от лунния месец Мухарам, защото "това ги дразни най-много".

Той призова в четвъртък за "масови гневни протести срещу шведското посолство в Багдад" и поиска експулсирането на шведския посланик и прекъсването на дипломатическите връзки с Швеция.

Шведската полиция обвини мъжа, изгорил свещената книга, в агитация срещу етническа или национална група. В интервю за вестник той описа себе си като иракски бежанец, който иска да забрани свещената мюсюлманска книга.

Министерството на външните работи на Ирак извика посланика на Швеция в четвъртък, призовавайки шведското правителство да предаде мъжа, за да може да бъде съден в съответствие с иракското законодателство.

Въпреки че шведската полиция отхвърли няколко скорошни молби за демонстрации срещу Корана, съдилищата отмениха тези решения, заявявайки, че те нарушават свободата на словото.

В разрешението си за демонстрацията в сряда шведската полиция каза, че въпреки че "може да има последици за външната политика", рисковете за сигурността и последиците, свързани с изгарянето на Корана, не са от такова естество, че молбата да бъде отхвърлена.

Правителствата на няколко мюсюлмански страни, включително Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също протестираха срещу инцидента. Съединените щати също го осъдиха, но добавиха, че издаването на разрешението подкрепя свободата на изразяване и не е одобрение на действието.