Жителите и бойците започнаха да напускат бунтовнически квартал в централния сирийски град Хомс. Това се случва около седмица, след като с правителството бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня, съобщава ДПА, позовавайки се на държавна медия и мониторингова група.

Повече от 1500 души се очаква да бъдат евакуирани днес от квартала ал-Ваер, включително 500 бунтовници, според Сирийския център за човешките права.

Конвой ще ги заведе до град Джалабрус, близо до границата с Турция. Джалабрус е контролиран от подкрепяните от Турция бойци, наречени "Щитът на Ефрат", допълват от центъра.

Очаква се конвой да транспортира 1500 души всяка седмица.

Държавната новинарска агенция САНА съобщи, че евакуацията се наблюдава от Сирийския червен полумесец, както и от руски и сирийски войници.

Споразумението бе договорено между руски екип и бунтовници. Съгласно него около 12 000 души ще напуснат района на ал-Ваер. Сред тях 2500 бойци.

Ал-Ваер е единственият квартал, който все още се намира под контрола на бунтовниците в Хомс, след като правителствените войски превзеха града през 2014 година. Той беше под обсада на правителствените сили за около пет месеца.

Около 50 000 души се смята, че живеят в ал-Ваер. Броят им е намалял от около 300 000 преди началото на сирийския конфликт през 2011 година.