Първите протести срещу все още неприетите антикризисни мерки на правителството ще се проведат днес в цяла Гърция, предаде РИА Новости.

Най-големите гръцки профсъюзи GSEE и ADEDY, обединяващи работници и служители както в държавния, така и в частния сектор, планират мащабни протести в Атина и други градове в страната.

Синдикати от целия политически спектър назовават готвените от правителството мерки "варварски" и възнамеряват да отстояват правата на работниците, в т.ч. колективните трудови договори, 14 заплати годишно за работещите, 14 пенсии за пенсионерите, възможността за пенсиониране много преди достигане на законовопредвидената възраст от 65 години.

Мерките, според тях, са безсмислени, тъй като те само ще вкарат Гърция в продължителна рецесия, което още повече ще задълбочи проблема с бюджетния дефицит.

Гърция се оказа на границата на банкрута заради невъзможността да рефинансира своя дълг на пазарите под висок процент и се обърна за помощ към ЕС и МВФ.

Очаква се многомилиардният пакет от МВФ за Гърция да бъде одобрен в неделя. МВФ и ЕС ще поискат от гръцкото правителство строга либерализация на трудовото и пенсионното законодателство, съкращаване на държавните разходи, както и намаляване на бюджетния дефицит през следващите 2 години с над 20 млрд. евро.