Предишната система на контакти между САЩ и Китай се разпадна, заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от АП.

Майкъл Помпео говори в президентската библиотека на Ричард Никсън. 

Помпео уверен: Няма да допуснем дезинформация на вота през ноември

Помпео уверен: Няма да допуснем дезинформация на вота през ноември

Правителството е взело мерки, но атаките продължават, призна той

В същото време Помпео отбеляза, че САЩ не трябва да се връщат към предишната политика на взаимодействие с Пекин.

Освен това държавният секретар подкрепи изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп за необходимостта от нов стратег, който би могъл да защити американския начин на живот и икономиката.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и неговата администрация нямат намерение да "спазват" изискванията на Китай, както предишните администрации, подчерта държавният секретар на САЩ Майк Помпео в четвъртък и добави, че "Пекин е по-зависим от нас, отколкото ние от тях".

Помпео отсече: Действията на СЗО в пандемията доведоха до "умрели британци"

Помпео отсече: Действията на СЗО в пандемията доведоха до "умрели британци"

СЗО се била превърнала в "политически" орган"

"Китай днес е все по-авторитарен у дома си и по-агресивен по отношение на враждебността си към свободата в чужбина. Пекин третира международните споразумения като предложения, като проводници за глобално господство", каза Помпео в речта си в президентската библиотека и музей на Ричард Никсън.

Позовавайки се на затварянето на китайското консулство в Хюстън, секретарят отбеляза, че е "център за шпиониране и кражба на IP", насочен към САЩ, предупреждавайки, че Белият дом не може "да третира това въплъщение на Китай като нормална страна".