Мъж предизвика паника в театър в американския град Балтимор, след като е започнал да крещи "Хайл Хитлер! Хайл Тръмп!" по време на антракта на класическа пиеса, създадена в еврейско село в царска Русия. Изригването на посетителя по време на представлението "Цигулар на покрива" е накарало паникьосани хора да се втурнат към изходите, съобщава "Асошиейтед прес".

Графит "смърт за всички евреи" в синагога в Ню Йорк

Графит "смърт за всички евреи" в синагога в Ню Йорк

Зачестяват антисемитските прояви в САЩ

Рич Шер, технологичен и финансов журналист, който е бил един от над 1000-та души, присъствали на спектакъла в театър "Хиподрум" в сряда вечерта тамошно време, заяви, че мъж, стоящ на балкона, е предизвикал смущението. Той описа шокирани присъстващи, които първоначално замръзнали в объркване и страх, след като мъжът започнал да крещи по време на антракта.

"Всичко просто стана наистина, наистина тихо. И тогава чух този човек да крещи: "Хайл Хитлер! Хайл Тръмп!", посочи Рич Шер. Други посетители са му казали, че те също така са чули мъжът да крещи лозунга на Тръмп "Да направим Америка велика отонво".

Няколко десетки души са се втурнали към входовете, уточнява Шер, докато други са започнали да викат за сигурност. Шер уточни, че се е подготвил за възможността мъжът да открие стрелба в пълния театър. "Не искаш да мислиш за най-лошото, но се подготвях да реагирам в случай на стрелба", коментира той.

От полицията посочиха, че мъжът им заявил, че всъщност бил мотивиран да изкрещи поздрави към Хитлер и Тръмп заради пренебрежението му към президента. Мъжът, идентифициран като Антъни Дерлунас на 58 години, им казал, че бил "пил много вечерта". Правоприлагащите органи смятат, че той не е заплаха за обществената сигурност.

Паниката в театъра се случва няколко седмици, след като въоръжен мъж застреля 11 души в синагога в американския град Питсбърг. Заподозреният за стрелбата - 46-годишният Робърт Бауърс, изрази омраза към евреите по време на кървавата баня и по-късно каза на полицията, че "всички тези евреи трябва да умрат".

Това също така става и дни след като ФБР публикува доклад, показващ 17% скок на престъпленията от омраза през 2017 г., както и 37 на сто увеличение на антисемитските престъпления, свързани с омраза.