Мъж в Австрия със зависима от температурата форма на множествена склероза изправя своето правителство пред съда в опит да го принуди да направи повече срещу климатичните промени. Това обявиха неговите адвокати, цитирани от "Асошиейтед прес".

Делото, заведено за следващия месец пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), се подкрепя от природозащитната организация "Петъци за бъдеще", която помага да се съберат необходимите средства за адвокати и други съдебни разходи покрай делото.

Това се случва седмици след като съдът, чието седалище е в Страсбург, заяви, че ще продължи да разглежда делото по бързата процедура, като доведе шест млади португалски активисти, които твърдят, че европейските правителства не намаляват емисиите на парникови газове в съответствие с изискванията на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Съдът, чиято юрисдикция обхваща всички страни, ратифицирали Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, също така разглежда отделно дело, заведено от група възрастни жени от Швейцария.

"Делото, което завеждаме, ще бъде третото и ще бъде сред първия пакет дела, на които съдът ще основава своята юрисдикция с ефект върху всички 47 страни членки (които са подвластни на юрисдикцията на съда)", изтъкна Михаела Крьомер , адвокат на австрийския ищец.

Нейният клиент, идентифициран само като Мекс М. от съображения за поверителност, има синдром на Утхоф, който засяга мускулите му, когато температурите се повишат над 25 градуса по Целзий.

"Климатичната криза вече сериозно засяга ежедневието му, личното му достойнство и благополучието му", настоя Крьомер. Според австрийското законодателство бездействието на законодателя на алпийската република не може да бъде оспорено в съда, което означава, че делото се завежда директно пред ЕСПЧ, уточни тя.

Крьомер отбеляза, че специфичната ситуация на нейния клиент няма да попречи на съда да вземе решение, приложимо за широката общественост.

"В правен контекст, в контекста на стратегически съдебен спор, наистина е необходим само един човек, за да направи огромна разлика", изтъкна адвокатката.

От януари 2020 г. Австрия има коалиционно правителство начело с дясноцентристкия канцлер Себастиан Курц, което включва природозащитната Зелена партия, която контролира влиятелното министерство на климата, околната среда и енергетиката.