Близо 50 000 руски мъже са загинали във войната в Украйна, показва първия независим статистически анализ на загиналите във войната в Русия. Две независими руски медии, Медиазона и Медуза, работещи с експерт по данни от германския университет в Тюбинген, използваха данни на руското правителство, за да хвърлят светлина върху една от най-пазените тайни на Москва - истинската човешка цена от нейната инвазия в Украйна, предава Асошиейтед Прес.

За да направят това, те разчитаха на статистически похват, популяризиран по време на пандемията COVID-19. Въз основа на архиви за наследство и официални данни за смъртността, те изчисляват колко мъже под 50-годишна възраст са починали между февруари 2022 г. и май 2023 г.

При оценката си, те са използвали публикации в социалните медии и снимки на гробища в цяла Русия, за да създадат база данни с потвърдени смъртни случаи във войната. Към 7 юли те са идентифицирали 27 423 загинали руски войници.

 NYT: Руските загуби в Украйна - 200 хиляди убити и ранени

NYT: Руските загуби в Украйна - 200 хиляди убити и ранени

Те са се увеличили значителни заради сраженията край Бахмут

Русия публично призна смъртта на малко над 6000 войници, но активисти и независими журналисти твърдят, че съобщенията за военни загуби са потиснати в руските медии. Документирането на мъртвите се превърнало в акт на неподчинение, като тези, които го правят, са изправени пред тормоз и потенциални наказателни обвинения.

"Това са само войници, които знаем поименно, и смъртта им във всеки случай е потвърдена от множество източници", каза Дмитрий Трещанин, редактор в Медиазона, който следи и помогна с  разследването. "Оценката, която направихме с Медуза, ни позволява да видим "скритите" смъртни случаи, смъртни случаи, които руското правителство толкова обсесивно и безуспешно се опитва да скрие."

За да излязат по-изчерпателни, журналистите от Медиазона и Медуза се сдобиха със записи на дела за наследство, заведени пред руските власти. Техните данни от Националния завещателен регистър съдържат информация за повече от 11 милиона души, починали между 2014 г. и май 2023 г.

Според техния анализ през 2022 г. са образувани 25 000 повече наследствени дела за мъже на възраст от 15 до 49 години от очакваното. До 27 май 2023 г. броят на излишните случаи се изстреля до 47 000.

Този скок е приблизително в съответствие с оценката на Белия дом от май, че повече от 20 000 руснаци са били убити в Украйна от декември, макар и по-ниска от оценките на разузнаването на САЩ и Обединеното кралство за общите смъртни случаи на руснаци.

САЩ преброиха 100 000 руски жертви и ранени в Украйна за последните 5 месеца

САЩ преброиха 100 000 руски жертви и ранени в Украйна за последните 5 месеца

Особено много са те в района на Бахмут

През февруари Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че приблизително 40 000 до 60 000 руснаци вероятно са били убити във войната. Изтекла оценка от Агенцията за военно разузнаване на САЩ показва, че броят на руснаците, убити в действие през първата година от войната, е между 35 000 и 43 000.

"Данните им може да са точни, а може и да не са", каза Трещанин, редактор на Медиазона, в имейл. "Дори да имат източници в руското министерство на отбраната, собствените му данни може да са непълни. Изключително трудно е да се съберат всички жертви от армията, Росгвардия, батальон Ахмат, различни частни военни компании, от които Вагнер е най-голямата, но не единствената. Жертвите сред затворниците, наети първо от Вагнер, а сега от Министерството на отбраната, също са много мъглява тема, с много потенциал за манипулация. Статистиката всъщност може да даде по-добри резултати.

Много руски смъртни случаи - както и ампутации - можеха да бъдат предотвратени с по-добра първа помощ на първа линия, каза Министерството на отбраната на Обединеното кралство в оценка на разузнаването, публикувана в понеделник. Русия е давала средно около 400 жертви на ден в продължение на 17 месеца, създавайки "криза" в бойното медицинско обслужване, което вероятно подкопава медицинските услуги за цивилни в граничните райони близо до Украйна, каза министерството.

НАТО изчисли до 1500 руски жертви на ден в Украйна

НАТО изчисли до 1500 руски жертви на ден в Украйна

Главно в битките при Бахмут

Въпреки трудностите при събирането на данни и потенциалната несигурност, независимите изследователи твърдят, че резултатите на техния анализ са правдоподобни и осветляват истинската обезпокоителна човешка цена на руската инвазия в Украйна.

Сергей Шчербов, учен от Международния институт за приложен системен анализ в Австрия, предупреди, че "разликите в броя на смъртните случаи между мъже и жени могат да варират значително само поради случайността".

"Не казвам, че не може да има прекомерен брой смъртни случаи при мъже, а по-скоро, че статистически погледнато тази разлика в смъртните случаи може да е просто случайност", каза той.

Руснаците, които са изчезнали, но не са официално признати за загинали, както и гражданите на Украйна, воюващи в частите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република, не са включени в тези преброявания.

Попитан от Асошиейтед прес в понеделник за проучването на Медуза и Медиазона, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по време на конферентен разговор с репортери, че не е запознат с това, тъй като Кремъл е "спрял да наблюдава" Медуза. Песков също отказа да коментира броя на смъртните случаи, споменат в изследването, като каза само, че "Министерството на отбраната дава числата и те са единствените, които имат това право".

Медуза е независима руска медия, която работи в изгнание от осем години, със седалище в Рига, Латвия. През април 2021 г. руските власти определиха Медуза като "чуждестранен агент", което затруднява генерирането на приходи от реклама, а през януари 2023 г. Кремъл забрани Медуза като незаконна "нежелана организация".

Москва също определи независимото издание Медиазона като "чуждестранен агент" и блокира уебсайта му след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Русия заплаши Европа, ако Украйна влезе в НАТО

Русия заплаши Европа, ако Украйна влезе в НАТО

Москва ще отговори твърдо на всяка подобна стъпка