Президентът на САЩ Доналд Тръмп сащиса зрителите си, като предложи, че хората могат да бъдат инжектирани с дезинфектант за лечение на новия коронавирус (COVID-19), идея, която медицински експерт определи като "шокираща", съобщава "Гардиън".

В ежедневната пресконференция в Белия дом на оперативния щаб за борба с коронавируса президентът на САЩ обсъди ново правителствено изследване за това как вирусът реагира на различни температури, климати и повърхности.

"И тогава виждам дезинфектант, който го унищожава в рамките на минута", каза Тръмп, като допълни: "Една минута! А има ли начин да направим нещо чрез инжектиране вътре или почти изчистване? Тъй като виждате, че попада в белите дробове и поразява белите дробове, така че би било интересно да проверите това. Лекари трябва да се занимават с това, но ми звучи интересно."

Д-р Дебора Бъркс, координаторът за реакция на оперативния щаб, е останала безмълвна. Но социалните медии изригнаха в подигравки и възмущение от президента, който често се противопоставя на науката, а също така лансира идеята за лечение на пациентите с ултравиолетова (UV) светлина.

Няколко лекари предупредиха обществеността срещу инжектиране на дезинфектант или използване на UV светлина.

Робърт Райх, професор по публична политика в Калифорнийския университет в Бъркли и бивш министър на труда, написа в "Туитър": "Пресконференциите на Тръмп активно застрашават здравето на обществото. Бойкотирайте пропагандата. Слушайте експертите. И моля, не пийте дезинфектант."

Уолтър Шауб, бившият директор на Службата по правителствена етика, добави: "За мен е непонятно, че дебил като този заема най-високата длъжност в страната и че има хора, достатъчно глупави, за да мислят, че това е ОК. Не мога да повярвам, че през 2020 г. трябва да предупреждавам всеки, който слуша президента, че инжектирането на дезинфектант може да те убие."

Какви са причините Тръмп да промотира хидроксихлорохина?

Какви са причините Тръмп да промотира хидроксихлорохина?

"Какво имате да губите", пита той

Тръмп вече беше разкритикуван остро във връзка с лансираното от него лекарство хидроксихлорохин, чието оригинално предназначение е за лечение на малария, като лекарство срещу коронавирус. Изследванията не са открили доказателства, че препаратът е полезен, а правителствен експерт по ваксини твърди, че е уволнен заради ограничаване на употребата му.

Американският държавен глава наблегна по време на пресконференцията върху резултат от изследване на Министерството на вътрешната сигурност, според което коронавирусът отслабва по-бързо при излагане на слънчева светлина, топлина и влажност, повишавайки надеждите, че може да стане по-малко заразен през летните месеци.

Уилям Брайън, изпълняващ длъжността заместник-министър на вътрешната сигурност с ресор наука и технологии, свидетелства на пресконференцията: "Нашето най-поразително наблюдение досега е мощният ефект, който слънчевата светлина изглежда има върху убиването на вируса както на повърхността, така и във въздуха. Видяхме подобен ефект както с температурата, така и с влажността, където повишаването на температурата и влажността или и двете са по-неблагоприятни за вируса."

Изследователите са установили, че вирусът оцелява най-добре на закрито и в сухи условия и губи потентност, когато температурата и влажността се повишат. Брайън настоя: "Вирусът умира бързо при наличието на пряка слънчева светлина."

Той показа слайд, обобщаващ резултатите от експеримента, проведен в Националния център за анализ и противодействие в биоотбраната. Той каза още, че са проведени тестове с дезинфектанти. "Мога да ви кажа, че белина ще убие вируса за пет минути. Изопропиловият алкохол ще убие вируса за 30 секунди и това е без манипулация, без търкане."

Експерти поставиха под съмнение защо е бил популяризиран докладът на министерството на вътрешната сигурност по време на пресконференцията. Д-р Ъруин Редленър, директор на Центъра за подготовка за бедствия в Колумбийския университет, коментира пред MSNBC: "Всичко, за което говори този учен от министерството на вътрешната сигурност, беше в основата си несъгласувано, безсмислено, всъщност неподкрепено с доказателства и наистина противоречи на много неща, които знаем за някои от нещата, които каза."

Той допълни: "Преди всичко, хората се заразяват с COVID и в топъл климат, включително в Ню Орлиънс, но и други страни, които имат топъл климат в момента. На второ място, този въпрос с ултравиолетовата светлина е хипотетичен, но също така UV светлината може да бъде много вредна и не чухме нищо, наподобяващо балансирано обсъждане относно доказателствата за и против UV светлината, но със сигурност не е готово за първо време."

"Самият факт, че президентът всъщност е попитал някого за това, което звучи като инжектиране на дезинфектанти или изопропилов алкохол в човешкото тяло, е шокиращ", настоя Ъруин Редленър.