Г-8 не беше безполезен формат, но Русия там никога не бе допусната в пълен обем. Това заяви премиерът Дмитрий Медведев, в отговор на въпрос за възможното връщане към формата на "Голямата осморка", цитиран от РИА Новости.

По думите му, в съвременния свят при такива ограничени формати не е възможно да се вземат значими за човечеството решения.

Медведев отвърна, че ако в Москва пристигне покана за присъединяване към формата на "Осморката", то тя трудно може да бъде разгледана. За него обаче е "странно да чува", че международните партньори говорят за това при условие, че Русия ще се "изправи".

"Според мен, президентът Тръмп каза правилно: само трябва да питате Русия - нужно ли е това на Русия", допълни премиерът.

Той заяви, че на "Осморката" не достига легитимност, доколкото болшинството съществени въпроси може да се разглеждат на ниво "Двадесет".

"Преди 10 г., когато за пръв път посетих срещата на върха на "Осморката", естествено поканиха и други страни, в това число Китай, Индия, няколко държави, без които сега разглеждането на въпроси за международното положение стана практически невъзможно", заяви премиерът.

Медведев също коментира състоянието на отношенията между Русия и ЕС.

"Те сега са на нула. Ние, разбира се, може и без тях да оцелеем, на двустранни проекти, развивайки отношения изключително с наши приятели от Словения, с множество количество други европейски страни, но това е ненормално", заяви той.

Според премиера, трябва да се погледне готово ли е новото ръководство на ЕК да тръгне на среща. Единствено, отбеляза той, ЕК не трябва да поставя никакви условия - не Русия е разрушила отношенията, и не тя е отговорна за тяхното възстановяване.

В "Голямата седморка" влизат Германия, САЩ, Канада, Япония, Франция, Великобритания и Италия.

През 1998 г. форматът се разшири за сметка на Русия, след анексирането на Крим членовете на клуба отказаха да пристигнат на срещата на върха в Сочи, всички се събраха в Брюксел.

В края на август The Guardian съобщи, че Тръмп се е скарал с лидерите на страните-участнички в клуба, които не се съгласили с мнението му за необходимостта от връщане на Русия към Г-8. Само италианският премиер Джузепе Конте е подкрепил тогава Тръмп.

В изявлението си, Путин заяви, че Москва е готова за диалог, не изключва връщането на формата "Голямата осморка", но това не е самоцел.