Повече от 117 хиляди души са били приети в редиците на въоръжените сили на Русия от 1 януари до 19 май 2023 г. по договор и в състава на доброволни формирования. Това съобщи заместник-председателят на Съвета за сигурност (СБ) на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Медведев отчете работата в последните месеци на среща по темата за набиране на военна служба по договор. Заместник-председателят на Съвета за сигурност каза, че тази цифра ще бъде използвана като отправна точка в по-нататъшната работа и посочва, че ще се провеждат редовни срещи, на които ще бъде обсъждана ситуацията с подбора на граждани за военна служба по договор във федералните окръзи и съответните субекти на Руската федерация през май 2023 г.

"Тоест ще продължим това, което правим редовно", казва Медведев, цитиран от ТАСС.

САЩ преброиха 100 000 руски жертви и ранени в Украйна за последните 5 месеца

САЩ преброиха 100 000 руски жертви и ранени в Украйна за последните 5 месеца

Особено много са те в района на Бахмут

Имената на 21 700 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна, успя да потвърди до края на април месец руската редакция на BBC, която от началото на войната води проект по публични данни от самата Русия. 

Според най-консервативната оценка Русия може да е загубила 43 400 души при нахлуването в Украйна. Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани поради нараняване или смърт, или са изчезнали по време на бойните действия) може да бъде най-малко 195 000 души.