Западните страни, участващи във военната кампания в Либия, превишиха в своите действия пълномощията им, дадени от резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев по време на срещата на БРИКС в Китай, цитиран от lenta.ru.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи. На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

Руският президент подчерта, че либийската резолюция, която е един нормален документ, който се интерпретира неправилно. „Когато чуя, че резолюцията е лоша, това е неправилно. Резолюцията е съвършено нормална. Но тя трябва да се изпълнява, а не да се правят опити да се превишава заложения мандат", заяви Медведев и подчерта, че това е много опасна тенденция в международните отношения.

Той е категоричен, че резолюцията на СС на ООН трябва да се изпълнява „в съответствие с всяка буква в нея, а не както е угодно на отделните страни."

Говорейки за сложната ситуация в Либийската Джамахирия, Медведев напомни, че Русия се е въздържала от гласуване по резолюцията и подчерта, че руската позиция тогава е означавала фактическо съгласие, но само за създаването на зона за забранени полети над либийската територия.

Руският президент недоумява и как към операцията са се включили силите на НАТО, а в резолюцията няма подобен текст.

Припомняме, в края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.

Като сложна той определи ситуацията и в Кот д'Ивоар, където миротворците на ООН поддържат избрания президент Аласан Уатара, а съгласно резолюцията те са длъжни да запазят неутралитет. Във връзка с това, според него, се появяват сериозни въпроси към ръководството на ООН.

Дмитрий Медведев подчерта необходимостта от създаването на международен механизъм за предотвратяване и локализиране на технологични и природни катастрофи.

Необходим ни е такъв механизъм за предотвратяване и локализиране на технологични и природни катастрофи и да го направим открит за достъп до всички хора в страните, желаещи да се присъединят към него, заяви Медведев в коментар за ситуацията в Япония.

По думите му аварията във „Фукушима" е показала, че международното законодателство на практика не регулира въпроси, свързани с подобен род катастрофи, особено ако тези катастрофи придобият и трансгранично измерение.

Подобни катастрофи при всички случаи излизат от границите на съответната държава. Затова трябва да се помисли за подобно законодателство, подчерта още руският държавен глава.