Руският президент Дмитрий Медведев е верен патриот, а руският премиер Владимир Путин е привърженик на презареждането в отношенията между Русия и САЩ.

Този коментар направи американският президент Барак Обама в интервю за ИТАР-ТАСС. По думите той вижда в подобен подход с руските си партньори залог за успешно развитие на двустранните отношения.

Медведев е патриот и яростно защитава руските интереси. Той признава, че пътят към просперитета на Русия минава през сътрудничество с външния свят, на двустранна и многостранна основа, изтъкна Обама. По думите му той и Медведев са създали много успешно партньорство в условията на международна финансова несигурност.

И премиерът Путин пълноценно поддържа процеса на презареждане, продължи американският държавен глава и посочи като резултат изключително подобряване на тези отношения през последните две години.

Преди дни, Владимир Путин обвини Вашингтон, че действат като „паразит" в световната икономика, след като натрупват толкова голям дълг, който заплашва глобалната финансова система.

Обама посочи, че САЩ се стремят да изграждат отношенията с Русия въз основа на равенството: "Русия е велика страна с изключителна култура и традиции. Тя остава сред най-могъщите държави в света."

По думите му разкриват се сериозни възможности за двустранно сътрудничество в сферите на икономиката, отбраната, борбата с терористичната заплаха в двете държави, разширяването на търговията. Той обаче би желал по време на визитата му в Москва да бъдат обсъдени и други теми.