След обявяването на новите американски санкции срещу Русия заради покушението с химическо оръжие срещу Сергей и Юлия Скрипал руският премиер Дмитрий Медведев заплаши САЩ с ответни мерки, съобщават руските медии.

"Ако последва нещо като забрана за дейността на банки или използването на една или друга валута, това може съвсем директно да се оредели като обявяване на икономическа война." - коментира Медведев при среща със служителите на Кроноцкия резерват.

По думите му, Москва ще реагира с икономически и с политически методи, а "при необходимост и с други методи".

Той признава, че западните санкции влияят на руската икономика, особено на валутните курсове.

Новият пакет от мерки на Вашингтон срещу Москва доведе до срив на рублата - тя достигна най-ниското си ниво за последните две години.

На фона на изявленията на руската страна изданието "The Atlantic" прогнозира, че в близко бъдеще на Москва ще бъдат наложени още по-строги санкции, тъй като руската страна едва ли ще промени съществено политиката си.

Американското правителство обяви, че ако в близките три месеца руската страна не докаже, че вече не използва химическо оръжие, ще бъдат въведени нови санкции, включващи допълнително търговско ембарго и стесняване на дипломатическите контакти между двете страни.