медведевРуският президент Дмитрий Медведев предупреди западните държави, че светът може да попадне в нова Студена война, ако не бъдат взети под внимание опасенията на Москва за противоракетния щит на Европа, предаде „Франс Прес".

Държавният глава заяви пред репортери, че упорството на САЩ да изгражда елементи от ПРО системата въпреки възраженията на Русия могат да доведат до „революционни мерки - нещо, което определено не бихме желали да правим".

Медведев потвърди готовността на Русия да излезе от подписания скоро договор за съкращаване на стратегическите въоръжения СТАРТ, ако ПРО започне да функционира без руско участие. „Това ще е един много лош сценарий. Той ще ни хвърли в една нова Студена война", коментира президентът. Към момента НАТО приема критиките на руската страна, но отказва да й предостави място в командването.

Москва от години се бори срещу противоракетните планове на САЩ и Европа. Според руски експерти, системата може да се окаже, че не предпазва Стария континент от страни като Иран, а всъщност е предназначена за удари по обекти в Русия. Медведев поиска от САЩ да гарантират, че това никога няма да стане. Според него, на този етап Иран и другите радикални режими по света нямат техническата възможност да създадат балистична ракета, която да застрашава Европа.