Визовата бариера между Русия и Евросъюза беше една от централните обсъждани теми на форума в Хановер, в който участваха руският президент Дмитрий Медведев и германският канцлер Ангела Меркел, пише електронното издание Нюз.Ру.

Медведев, който е на визита в Германия, участва заедно с Меркел в заключителната пленарна сесия на Форума на гражданските общества на двете страни „Петербургски диалог" в Хановер.

Руският президент обеща входните визи за европейски граждани за Русия да отпаднат когато ЕС и Германия са готови за това.

Меркел е признала, че именно нейната страна затормозява преминаването към безвизов режим и е обещала през идната година да представи конкретни предложения по този въпрос. Тя е подчертала, че ако Германия има по-открита позиция, то Европа няма да се съпротивлява.

Преди срещата Източният комитет на германската икономика заяви, че иска конкретни срокове за отмяна на визите. По думите на Екхард Кордес - председател на комитета, заради визовата бариера бизнесът ежегодно губи стотици милиони евро.

Медведев посъветва да се почака 2012 година, когато ще стане ясно дали той ще се кандидатира за президентския пост. Така или иначе обаче той подчерта, че не смята да напуска политиката.

Германски експерти прогнозираха преди днешната съвместна проява, че Меркел може и да попита Медведев на четири очи дали смята да се кандидатира, защото те имат вече доста близки приятелски отношения. Повече отколкото с Путин.

За осемте месеца преди изборите Берлин живо се интересува от политическата ситуация в Москва и канцлерът видимо повече симпатизира на Медведев.

Относно скандала, който се разгоря в Германия с отказа да бъде връчена наградата Квадрига на премиера Владимир Путин, след като първо бе взето решение той да бъде награден, Медведев посочи, че това е германски проблем, а не руски. Той обаче определи като израз на страх и непоследователност тя да не се връчва, след като първоначално е било взето друго решение.