Най-вероятният бъдещ президент на Русия Дмитрий Медведев се обяви за ограничаване държавната намеса в икономиката, което ще позволи на страната да се превърне в един от важните световни финансови центрове.

„Голяма част от политически назначените кадри в бордовете на руските компании, трябва да си заминат, като на тяхно място да дойдат независими и способни бизнесмени", коментира Медведев.

Той ще участва в насрочените за 2 март президентски избори в Русия като кандидат на партията „Единна Русия", като предварителните прогнози са, че 70% от гласовете вече му принадлежат.

При огромен интерес - 1500 участници от бизнеса и 300 медии, бъдещият руски президент представи икономическата си програма в сибирския град Красноярск, в която основна задача е превръщането на руската рубла в световна резервна валута.
„По-голяма част от държавно управляваните структури, трябва да бъдат предоставени на частния сектор", продължава той.

Дмитрий Медведев открои 7 главни задачи на своята бъдеща политика:

  • преодоляване на правния нихилизъм, радикално намаляване на административните бариери, намаляване на данъците, модернизация на инфраструктурата, изграждане на мощна финансова система, формиране на основите на иновационна система и нова политика в софциалната сфера.

Като цяло икономическата програма на Медведев, която е преди всичко либерална и предвижда редица мерки за гарантиране на независимостта на съдебната система.

Медведев не пропусна да открои приемствеността във властта, като повтори изложените от все още действащия президент Валдимир Путин идеи, включително бързото преориентиране на руската икономика към различни видове производство, а не както до сега, основно към добив на енергийни ресурси.

В изказването си Дмитрий Медведев направи редица изказвания, които звучат значително по-либерално в сравнение в досегашната държавна политика.

Освен за увеличаване на броя на жените на ръководни постове, Медведев подчерта необходимостта от укрепване на свободата на словото и средствата за масова информация, като едно от главните средства в борбата с корупцията.

Трябва да защитим реалната независимост на медиите, като осигурим медиаторската им функция между обществото и властта", казва кандидатът за президент и продължава:

В основата на нашата политика трябва да лежи принципът на свободата. Аз считам този принцип за най-важния за съществуването на съвременната държава в стремежа й за достигане на по-висок стандарт.

Медведев допълва, че става въпрос за „свободата във всичките й проявления - от личната свобода до икономическата свобода и до свобода на мнението".
Ние сме длъжни да изключим нарушаването на закона от нашите национални привички. Да направим така, че свободата да се разбира като безусловно спазване на действащите закони.

Медведев се е обяви за създаването на по-голяма средна класа и ограничаване властта на десетките олигарси, за които се смята, че отправят натиск над Кремъл.

Според бъдещия руски президент корупцията е най-големия проблем пред Русия, следвана от нестабилността в правосъдната система.
Медведев е заложил като по-дългосрочна цел (2012 г.) процентът на руснаците, които могат да си позволят ново жилище да се покачи до 35%, като в момента той е малко под 20%. През същата година, Русия трябва да е в състояние да строи по 1 квадратен метър жилищна площ на човек годишно (около 142 млн. кв. м. при сегашното население).