"Неутралните" страни, които участват в швейцарската конференцията за Украйна, ще се окажат на страната на режима на Бандера. Това ще се отрази на отношенията им с Русия. Това заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Той сравни такова участие с опитите за отделни преговори на Алън Дълес (американски дипломат и разузнавач) с нацистите през 1945 г.

Според него по различни причини някои неутрални страни са принудени да отговарят на подобни покани, за да не развалят отношенията с основните играчи.

По думите му неутралните страни трябва да разберат, че участието в такова събитие, независимо дали го искат или не, означава изоставяне на равноотдалечена позиция и преминаване на страната на политическия режим на Бандера.

Той подчерта, че колкото и добри намерения да имат тези страни, в крайна сметка те ще играят по правилата, установени от неонацистите в Киев. Медведев добави, че подобни действия ще бъдат надлежно оценени от Русия и със сигурност ще повлияят на бъдещите отношения.

Швейцария планира да проведе конференция за Украйна на 15-16 юни в курорта Бюргенщок. Поканени са над 160 страни. Русия обаче не е една от тях.

Песков: Швейцарската мирна конференция за Украйна е безсмислена без участието на Русия

Песков: Швейцарската мирна конференция за Украйна е безсмислена без участието на Русия

Повече от 50 страни са заявили, че ще участват в конференцията