Не трябва да се изключва опасността от провал на единната европейска валута, смята руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

Медведев посочва, че засега не се опасява сериозно от провал на еврото, но това не трябва да се изключва, тъй като е възникнала „уникална ситуация".

„Заплахата не трябва да се преувеличава, но и не трябва да се подценява", заявява руският президент в интервю за вестник „Уолстрийт джърнъл".

Медведев коментира също, че Северна Корея не трябва да бъде притискана в ъгъла, тъй като това ще я провокира да предприеме неадекватни действия. Според него до провеждането на внимателно разследване на потъването на южнокорейския военен кораб „Чхонан" не трябва да се говори за наказание на виновните.

Президентът на Русия Дмитрий смята, че най-опасният сценарий за Киргизстан би бил идването на власт на радикалите по легален път с обещанието да бъде установен ред в страната.

„Може да се стигне до ситуация, в която Киргизстан да се развива по афганистански сценарий - афганистански сценарий от периода на талибаните. Това би било крайно опасно и за Русия, и за всички страни в Централна Азия", посочва Медведев в интервюто.

Руският държавен глава заяви, че не е напълно уверен, че иранската ядрена програма има само мирен характер, отчитайки настойчивостта на Техеран за постигането на редица цели. Той изрази безпокойството си от разпространение на ядрено оръжие в Близкия изток.

Според Медведев обаче едностранните санкции на международната общност срещу Иран само ще влошат ситуацията и ще навредят на диалога с Техеран.