Абдел Басет ал-Меграхи, мъжът, обвинен за атентата над Локърби през 1988г., който отне живота на 270 души, заяви, че подкрепя искането за публично разследване на случая.

Пред вестник „Herald" той за пореден път изрази своята увереност, че е изцяло невинен, съобщи БиБиСи.

Меграхи добави, че иска да съдейства по всички възможни начини, за да може името му да бъде „изчистено". Пред изданието той посочва, че разследването ще помогне на близките на жертвите да разберат истината за смъртта им.

Мегахи каза още, че е несправедливо, че семействата на загиналите са лишавани от възможността да разберат истината за случилото се.

Истината никога не умира, каза още той пред журналисти в дома си в либийската столица.

Въпреки това либиецът коментира, че най-вероятно Великобритания няма да допусне публично разследване на случая, защото от една страна то ще струва много пари, а от друга ще покаже голямата намеса на американците в станалото. 

Меграхи категорично отрече освобождаването му да е станало заради икономически интереси. Твърдение, което направи синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам.

Меграхи добави, че се е отказал да обжалва пръсъдата си, постановена от шотландския съд, защото няма да доживее, за да види резултатите от съдебния процес.

БиБиСи допълва, че журналистът от „Herald" го oписва като изключително слаб и болен.Въпреки това осъденият за Локърби изразява своето готовност да съдейства за окончателното разплитане на случая.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Муамар Кадафи няма да има възможност да разпъне шатрата си в имот на либийското посолство в Ингълууд.
Причината е, че жители на града, който загуби 38 души в атентата над Локърби, се обявиха против неговото посещение.