Групи за свобода на печата заявиха във вторник, че мексиканското правителство очевидно е продължило да използва шпионски софтуер Pegasus срещу активисти за правата на човека. Това се е случвало поне до края на 2022 г., въпреки обещанието на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор да спре, съобщи АП.

Активистите, набелязани от шпионския софтуер, работят за центъра за правата на човека "Мигел Агустин Про Хуарес". Центърът е бил шпиониран в миналото и е работил за разкриване на злоупотреби от правителството, включително мексиканската армия.

Наличието на Pegasus е потвърдена чрез съдебномедицинско разследване от групата Citizen Lab на университета в Торонто, съобщиха групите във вторник.

Мексиканският президент отрече да шпионира противници

Мексиканският президент отрече да шпионира противници

Отново бе засечен шпионският софтуер Pegasus

Досега от администрацията на президента Андрес Обрадор са били незаконно шпионирани с Pegasus най-малко трима правозащитници и двама журналисти. Това е станало вероятно от армията, която според информацията в пресата е единствената правителствена агенция, която в момента има Pegasus. Това гласят заключенията на доклад на групата за свобода на пресата Article 19, Мрежата за защита на цифровите права и мексиканските медийни организации.

New York Times първи съобщи за това. Израелският шпионски софтуер Pegasus е достъпен само за правителствените агенции на страните; той тихо прониква в телефони или други устройства, за да събира данни и потенциално да шпионира техните собственици.

Запитан за предполагаемите хакове във вторник на ежедневния си брифинг за пресата, президентът не отговори директно, но повтори разграничението, че това, което правителството му прави, е събиране на разузнавателна информация, а не шпионаж.

Обрадор спечели поста през 2018 г. след предизборна кампания, в която той обеща да сложи край на шпионирането на гражданите от страна на правителството и по-късно каза, че няма да използва Pegasus.

Припомняме, че израелският шпионски софтуер бе засечен в редица държави и скандалните разкрития доведоха до оставки.