Мексико заяви пред Международния наказателен съд, че въоръженото нападение срещу посолството му в Кито от страна на Еквадор е в нарушение на международното право, съобщава "Ройтерс".

Делото е във връзка с драматичния арест на бившия вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас - два пъти осъждан за корупция и изправен пред нови обвинения, който живееше в мексиканското посолство от декември. Той беше задържан на 5 април при акция на еквадорската полиция малко след като Мексико му даде политическо убежище.

"Няма правило съгласно международното право, което да анулира неприкосновеността на посолството на Мексико, нито стандарт, според който нападението да се счита за законна операция", подчерта Алехандро Селорио, правен съветник на мексиканското външно министерство.

Мексико настоява ООН да изключи Еквадор

Мексико настоява ООН да изключи Еквадор

Докато Кито не се извини за нахлуването в мексиканското посолство

Той отбеляза, че случаят е важен не само за Мексико, но и за международната общност като цяло, тъй като имунитетът на дипломатите и дипломатическите помещения е крайъгълен камък в отношенията между страните.

Мексико заведе дело в МНС - върховната съдебна инстанция на ООН, дни след нападението и настоя съдът да изключи Еквадор от ООН, докато страната не даде публично извинение и не предложи репарации за претърпените вреди.

На изслушването днес Мексико поиска спешни мерки - охрана на посолството и други дипломатически помещения в Еквадор и разрешаване на мексиканските служители да разчистят дипломатическите сгради и частните домове на дипломатите в страната.

Делата на Международния съд обикновено отнемат години, преди да стигнат до окончателно решение. Въпреки че неговите решения са правно обвързващи, трибуналът няма средства да ги приложи.

Кито ще отговори на исканията на Мексико за спешни мерки.

Вчера Еквадор на свой ред заведе дело срещу Мексико в Международния съд, обвинявайки страната в нарушение на международното право с решението си да предостави убежище на Глас.

Мексико прекрати връзките си с Еквадор след ареста на бивш вицепремиер

Мексико прекрати връзките си с Еквадор след ареста на бивш вицепремиер

Хорхе Глас е задържан, докато се укриваше в мексиканското посолство в Еквадор