Всички мексиканци ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до октомври, заяви президентът Андрес Обрадор във вторник. В ежедневната си пресконференция в Националния дворец Лопес Обрадор заяви, че преди зимата всички мексиканци ще бъдат ваксинирани с две дози, като обеща властите в страната да засилят усилията за ваксинация за постигане на посочената времева рамка, предаде Анадолската агенция.

"Сформират се още групи и ще бъдат открити повече центрове за ваксинация, за да се изпълни тази цел, така че преди да настъпи зимата, всички мексиканци да бъдат защитени", каза президентът.

Според него, целият училищен персонал ще бъде ваксиниран до края на май. Всички лица на възраст от 50 до 59 години и бременните жени се очаква да бъдат ваксинирани до юни с първата доза. Обрадор сподели, че възрастните от 40 до 49-годишна възраст ще започнат своя кръг на ваксинация от юли.

Към 17 май, повече от 15,7 милиона души са ваксинирани, което представлява около 19% от населението на страната, отговарящо на условията за ваксина. Страната изпитва тласък в прилагането на ваксината след 10 май, когато съобщи за 58 752 ваксинирани, най-нисък брой от два месеца.

Заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес Гател, Мексико ще получи 5 милиона ваксини тази седмица, най-големите дози, получени някога. Досега Мексико е получил над 30 милиона ваксини, като се очаква тази цифра да се удвои през следващите шест седмици. Според външния министър Марсело Ебрард Мексико се очаква да получи над 68 милиона дози до 4 юли.

"Това грубо означава, че ще имаме малко повече от един милион дози на ден от този момент нататък, без да се брои какво може да се постигне със Съединените щати и други инициативи, които са в ход." Според Лопес Гател в момента Мексико е в 18-та седмица с тенденция към намаляване на броя на инфекциите, хоспитализациите, заетостта в болниците и смъртните случаи. Както докладва заместникът, всички показатели показват, че следващите две седмици ще показват същия модел на намаляване.

Мексико ще произвежда Sputnik V

Мексико ще произвежда Sputnik V

Може да започне още през май

Засега в Мексико има 2 688 783 случая и 237 750 смъртни случая.