Броят на жертвите на пандемията в Мексико премина 345 000 към вторник, съобщиха служители, цитирани от ABC News. Вероятно починалите са повече, тъй като се правят много малко тестове. Властите предупредиха за разминаването в данните през март.

Правителството обяви планове във вторник да започне да ваксинира хора на възраст между 50 и 59 години. Преди това само медицински служители на първа линия, учители и лица над 60-годишна възраст са имали право на ваксина.

Към днешна дата длъжностните лица са поставили 16,7 милиона дози, което е малко при населението на страната от 126 милиона. Подобно на много страни, Мексико е имало трудности с получаването на достатъчно ваксини.

Припомняме, че по-рано през месеца, американският фармацевтичен гигант Pfizer потвърди, че са иззети подозрителни дози от ваксината й срещу коронавируса в Мексико и Полша, които наистина са фалшиви, като една доза достига цена от 1000 долара.

Мексико с над 60% по-висока COVID смъртност от официално оповестената

Мексико с над 60% по-висока COVID смъртност от официално оповестената

Властите отдавна предупреждаваха за неточност в данните

В клиника в Мексико 80 души са получили от фалшивите дози, които не са опасни за здравето на хората, но не осигуряват защита срещу коронавируса, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Говорител на фармацевтичната компания заяви, че ще зачестяват подобни измами, свързани с ваксините и лекарствата за коронавирус. През март Световната здравна организация също предупреди за фалшиви ваксини на Pfizer в Мексико.

Около 14 милиона дози от ваксината Pfizer срещу COVID-19 са разпределени за 47 страни и икономики за доставка през второто тримесечие на тази година, съобщиха от Gavi Vaccine Alliance. Бразилия, Колумбия, Мексико, Филипините, Южна Африка и Украйна ще бъдат сред основните получатели на ваксината между април и юни.

Мексико с над 200 000 починали от коронавирус, засилва имунизацията

Мексико с над 200 000 починали от коронавирус, засилва имунизацията

Според властите, броят на заболели и починали е много по-висок от официалния