От американския фармацевтичен гигант Pfizer потвърдиха, че са иззети подозрителни дози от ваксината й срещу коронавируса в Мексико и Полша, които наистина са фалшиви, като една доза достига цена от 1000 долара, информира АФП, позовавайки се на американски медии.

В клиника в Мексико 80 души са получили от фалшивите дози, които не са опасни за здравето на хората, но не осигуряват защита срещу коронавируса, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Дозите са открити в охладители за бира и първоначално е установено, че са фалшиви по номерата и срока на годност, обявиха мексикански представители.

Течността в конфискуваните дози в Полша е козметична субстанция, смята се, че е крем против бръчки, подчертаха от компанията.

Говорител на фармацевтичната компания заяви пред ABC News, че ще зачестяват подобни измами, свързани с ваксините и лекарствата за коронавирус.

През февруари здравните власти в северния мексикански щат Нуево Леон предупредиха за продажба на фалшиви ваксини и призоваха хората да не купуват.

През март Световната здравна организация също предупреди за фалшиви ваксини на Pfizer в Мексико.

От Pfizer тестваха фалшивите дози и установиха, че не съдържат ваксината, разработена с BioNTech.