Президентът на Мексико заяви в петък, че търси още 5 милиона дози ваксини срещу Covid-19 от САЩ, за да помогне на нацията да ускори темповете си на ваксинация, предаде "Блумбърг".

САЩ вече отпуснаха на Мексико над 2,7 милиона ваксини през март и април и отказаха да коментират дали планират да споделят повече с южната си съседка. По-рано тази седмица Мексико беше първата страна, която обяви, че получава дози Pfizer, произведени в САЩ, след като администрацията на експрезидента Доналд Тръмп спря износа.

Мексико ще произвежда Sputnik V

Мексико ще произвежда Sputnik V

Може да започне още през май

Тъй като глобалният недостиг на доставки забавя ваксините от чужбина, заедно с производството на AstraZeneca в Мексико, страната изпрати външния министър Марсело Ебрард, за да уточни кои други страни могат да компенсират разликата. Той не е спрял да уговаря държави, които са в дипломатически разногласия помежду си.

В сряда Ебрард обяви, че Мексико ще произвежда руската ваксина "Спутник V" на местно ниво след пътуване до Русия.

Мексико предостави около 17 милиона дози, включително на над 10 милиона възрастни хора. Но страната изостава от други големи латиноамерикански икономики като Бразилия, която е поставила близо 50 милиона дози, или Чили, която е ваксинирала 38% от населението си, според Blockberg's Vaccine Tracker.

Мексико с над 345 000 Covid жертви

Мексико с над 345 000 Covid жертви

Вероятно починалите са много повече от официално обявените