Мексико няма да наложи никакви икономически санкции срещу Русия поради нападението й над Украйна, информира Агенция Ройтерс. Това заяви президентът на страната Андрес Мануел Лопез Обрадор.

Той критикува остро и цензурата наложена върху руските държавни медии от някои от най-големите социални мрежи. "Не съм съгласен че медия от Русия, или която и да е държава, могат да бъдат цензурирани.", заяви президента.

"Няма да предприемем никакъв вид на икономическа репресия, защото искаме да сме в добри отношения с всички правителства.", сподели Обрадор.

Позицията на мексиканския президент е в контраст с наложените санкции от редица страни срещу Русия, заради действията на Владимир Путин.

Русия поддържа добри отношения с редица държави в Латинска Америка. Сред тях са Куба, Никарагуа и Венецуела. Връзките с Мексико обаче са силно ограничени, поради добрите отношения между Мексико и САЩ.

Икономиките на Мексико и САЩ са силно свързани по между си. Понякога обаче Обрадор отправя остри критики към външната политика на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън сподели, че е разговарял с мексиканския външен министър по телефона. Двамата са обсъдили темата за световния призив за изтегляне на руските войски от Украйна.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция".

Изказването на Обрадор дойде след запитване по темата за интересите Лукойл и руската авиолиния Аерофлот в Мексико. Лукойл вече е изпълнил голяма част от изискванията, които са нужни за да получи разрешение за работа по офшорен проект в Мексико.

Западът обявява тотална икономическа война на Русия

Западът обявява тотална икономическа война на Русия

Руската икономика ще бъде унищожена, предупреждава френският финансов министър