Мексико предприе действия за разпръскване на голямо струпване на мигранти на южната си граница с Гватемала, като премести хиляди от тях по други градове в района и създаде лагер, за да облекчи натиска върху местните власти. Това обяви правителството на страната вчера, съобщава "Ройтерс".

Националният институт по миграция съобщи, че са използвани 189 автобуса и 73 микробуса, за да бъдат преместени над 8000 мигранти от южния град Тапачула до други части на щата Чиапас, както и до южните щати Веракрус и Табаско.

"Като се има предвид необичайната концентрация на мигранти в съоръженията на Мексиканската комисия за помощ на бежанците в Тапачула, Националният институт по миграция разхерметизира мястото като премести повече от 8000 мигранти, за да избегне ситуации, които ги излагат на опасност", обясниха от институтът.

Лула да Силва предупреди ООН за възможен преврат в Гватемала

Лула да Силва предупреди ООН за възможен преврат в Гватемала

Той изрази опасения относно рисковете за демокрацията в централноамериканската страна

Въпреки това във вторник сутринта хиляди все още чакаха пред офисите на комисията в Тапачула. Мигрантите продължават да пресичат река Сучиате от Гватемала в Мексико.

От института по миграция съобщиха още, че са направили лагер за мигранти в парк в града, така че да може да бъде обърнато внимание на търсещите убежище, без да бъдат изложени на потенциално насилие в резултат на тълпите в офиса.

Голям брой мигранти влизат в Съединените щати през Мексико през последните седмици. Това засилва натиска върху администрацията на Байдън да спре потока от хорана фона на надпреварата за президентските избори.

Мексико хвърля 1500 служители срещу престъпността по южната граница

Мексико хвърля 1500 служители срещу престъпността по южната граница

След като бяха разпространени шокиращи видеа

Много от тях са се качвали на товарни влакове на север, което доведе до спирането на някои услуги от страна на един от железопътните оператори в Мексико миналата седмица. Причината е била опасение за безопасността на мигрантите.

Мексико и САЩ са се споразумели за поредица от мерки за справяне със ситуацията. Те включват стъпки за облекчаване на натиска върху северната граница на Мексико със САЩ, както и ангажименти за връзка с правителствата на Венецуела, Бразилия, Никарагуа и Колумбия за връщане на мигрантите от тези националности, които са експулсирани от САЩ.

Проверки на границата със САЩ забавиха мексикански стоки за милиард долара

Проверки на границата със САЩ забавиха мексикански стоки за милиард долара

През последната седмица американските власти наложиха допълнителни проверки заради увеличаващата се миграция