Търговията през американо-мексиканската граница се забави през последната седмица, тъй като американските власти затвориха пропускателни пунктове и наложиха допълнителни проверки на фона на увеличаването на миграцията, съобщава "Ройтерс".

Около 8000 камиони с ремаркета, превозващи стоки на обща стойност около 1 милиард долара, остават блокирани на мексиканската страна на границата през последната седмица, заяви Мануел Сотело, президент на транспортната асоциация на Сиудад Хуарес, основен производствен център близо до Ел Пасо, Тексас.

Някои компании изпращат стоки през входни точки в Ню Мексико и Аризона, за да избегнат дългото чакане на границата с Тексас, обясни Сотело.

Закъсненията принудиха канадски производител на моторни шейни и офроуд превозни средства да спре производството си в понеделник и вторник в три фабрики в Сиудад Хуарес, в които работят около 9000 души.

Мексико хвърля 1500 служители срещу престъпността по южната граница

Мексико хвърля 1500 служители срещу престъпността по южната граница

След като бяха разпространени шокиращи видеа

"Поради времето за чакане на международните мостове в Сиудад Хуарес, имахме значително намаление на обема на единиците, които можем да изнасяме ежедневно", се казва в изявление на базираната в Квебек компания BRP.

Хесус Салаяндия, представител на мексиканската индустриална асоциация Canacintra очаква други компании в Сиудад Хуарес да обявят временно спиране на работа, ако дългото чакане на границата продължи.

Американските гранични власти спряха обработката на товари на един от международните мостове в Ел Пасо миналата седмица, за да разменят служители, така че да обработват повече пристигащи мигранти.

Около 500 камиона, пътуващи на север, обикновено пресичат този мост всеки ден, въпреки че само 40% от тях превозват товари за Съединените щати, според митническата и гранична служба на САЩ. "Спирането на услуги там ще има най-малко общо въздействие върху нашите търговски партньори".

Тексаските власти също започнаха да провеждат засилени проверки на търговски камиони и ремаркета на другите два моста в града.

Мигрантски наплив на границата между Мексико и САЩ
Обновена

Мигрантски наплив на границата между Мексико и САЩ

Байдън въвежда нови по-строги мерки, но те са атакувани в съда в последния момент

Тези ходове накараха външното министерство на Мексико да призове американските власти да не предприемат "едностранни мерки", които има риск да усложнят търговията. Шофьори на камиони в Мексико казаха пред Ройтерс, че трябва да чакат с часове, за да се разчистят мостовете. Освен това около 2400 железопътни вагона на Union Pacific също бяха блокирани, след като граничните служители временно спряха обработката на международния железопътен мост в Игъл Пас, Тексас, в сряда. От Union Pacific обясниха, че очакват да приключат с натрупването до вторник сутринта, но отказаха да оценят финансовото въздействие на блокажа.

Някои товарни влакове също бяха прекъснати в Мексико, след като Ferromex временно спря операциите на около 60 влака, пътуващи на север миналата седмица, след смъртта на няколко мигранти.

Предишни забавяния на граничните пунктове между САЩ и Мексико доведоха до милиарди долари общи загуби, според анализи на базираната в Тексас група за икономически изследвания The Perryman Group. Изчислено е, че последното подобно забавяне през април 2022 г. представлява дневна загуба за БВП от 996,3 милиона долара.