Десетки хиляди мигранти се надпреварваха да влязат в Съединените щати, преди да бъдат въведени нови правила, обявени от администрацията на президента Джо Байдън, предава Асошиейтед Прес.

Администрацията на президента Джо Байдън въведе новите правила за убежище в опит да спре потока на нелегални мигранти чрез съживяване и утежняване на наказанията от преди пандемията и създаване на нови законни методи за търсене на убежище, които имат за цел да премахнат "безскрупулните трафиканти".

Преходът към новата система се разигра през нощта на фона на правни предизвикателства и последни опити на мигрантите да пресекат граница, укрепена с бодлива тел и пазена от армията.

Граничният патрул е спрял около 10 000 мигранти във вторник - почти два пъти повече от средното дневно ниво от март. Повече от 27 000 души са били задържани от митниците и граничната служба на САЩ.

САЩ изпращат 1500 войници до границата с Мексико

САЩ изпращат 1500 войници до границата с Мексико

САЩ се подготвят за очакван прилив на мигранти

С края на обявената от правителството на САЩ обществена здравна криза заради COVID-19 на 11 май 2023 г. приключват и свързаните с пандемията ограничения за предоставяне на убежище, въведени от администрацията на Доналд Тръмп.

Тези ограничения са известни като Раздел 42, тъй като пълномощията идват от раздел 42 на закон за общественото здраве от 1944 г., позволяващ ограничаване на миграцията в името на защитата на общественото здраве. Над 2.8 милиона имигранти са задържани или върнати съгласно ограниченията. Въпреки прилагането на Раздел 42, нямаше реални последствия, когато някой нелегално пресече границата. Така че мигрантите можеха да се опитват отново и отново да преминат и при случайност да успеят да влязат в САЩ.

След нововъведените от Байдън ограничения, мигрантите, заловени да преминават незаконно, няма да могат да търсят убежище в срок от пет години и могат да бъдат изправени пред строги наказателни мерки.

Администрацията на Байдън въвежда нова програма за семействата на мигранти, за да ги проследи, докато преминават през бърз процес на депортиране, включително мярка, която ще изисква те да останат под домашен арест, според множество източници, запознати с плановете, съобщи в четвъртък Си Ен Ен.

Така например предвиждат алтернатива на задържането, като например GPS гривна за глезена, и ще им наложи комендантски час в четири града, потвърдиха в изявление от имиграционните и митническите органи. Los Angeles Times първи съобщи за програмата.

Семействата все още имат възможност да поискат убежище по програмата и ако отговарят на условията, да преминат през процеса на предоставяне на убежище. Семействата, за които не се установи, че не са реално застрашени, подлежат на извеждане в рамките на ускорения процес на депортиране, известен като "ускорено извеждане", който би им забранил да влизат в САЩ за пет години.

Нови пожари в център за мигранти на границата на Мексико и САЩ

Нови пожари в център за мигранти на границата на Мексико и САЩ

Няма данни за жертви или ранени

В последния момент, преди Раздел 42 да изтече в полунощ на 11 май, защитниците на имиграцията, представлявани от Американския съюз за граждански свободи, подадоха правна жалба срещу новите регулации за убежище, твърдейки, че те нарушават законите на САЩ и международните споразумения, предаде Ройтерс.

Защитниците твърдят, че новият регламент, въведен от президента Джо Байдън за ограничаване на незаконните пресичания на границата, прилича на ограниченията, приети от неговия предшественик Доналд Тръмп. Правозащитните групи успешно блокираха правилата на Тръмп в съда и поискаха от същия калифорнийски съдия да блокира и тези на Байдън.

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас защити регламента на Байдън в поредица от телевизионни интервюта в петък сутринта, като каза, че той има за цел да насърчи мигрантите да влизат по законни пътища, вместо да преминават нелегално.

"Това ще бъде труден преход", каза той пред MSNBC.

Стотици мигранти опитаха да нахлуят в САЩ през границата с Мексико

Стотици мигранти опитаха да нахлуят в САЩ през границата с Мексико

Твърдят, че срещу тях е използван лютив спрей