Мексиканският президент Андрес Обрадор във вторник обвини САЩ, че лъжат за нарушенията на правата на човека в неговата страна, посочвайки грешките на своя съсед на север.

Обрадор категорично отхвърли годишния доклад за човешките права, издаден от Държавния департамент на САЩ, който предупреждава за "значителни проблеми с човешките права" в Мексико.

На брифинга се цитираха "достоверни доклади" за престъпления като незаконни или произволни убийства от полицията и военните, насилствени изчезвания от правителствени агенти и изтезания.

Президентът описа констатациите в доклада като "лъжи" и очерта как правителството на САЩ държи журналиста Джулиан Асандж под арест, подкопавайки човешките права на основателя на Wikileaks, като същевременно критикува САЩ, че не са успели да спрат кризата с фентанила.

Джулиан Асандж обжалва решението на съда да бъде екстрадиран в САЩ

Джулиан Асандж обжалва решението на съда да бъде екстрадиран в САЩ

Той е издирван от американските власти по 18 обвинения

"Не е вярно. Те лъжат. Това е чисто политиканстване, с цялото ми уважение. Това е тяхната природа. Те не искат да изоставят доктрината Монро и преди това, така наречената Манифестна съдба. Те не искат да се променят , така че вярват, че са правителството на света и виждат само съчицата в чуждото око, а не гредата в своето. Но това не е причина да се ядосвате. Просто са си такива", той добавен.

Освен това Лопес Обрадор спомена доклад на носителя на наградата "Пулицър" журналист Сиймор Херш, който обвинява администрацията на Байдън, че е взривила руските газопроводи "Северен поток", за да саботира доставките на природен газ.

"Ако говорим за актове на насилие, как става така, че награден журналист в Съединените щати твърди, че правителството на САЩ е саботирало газопровода от Русия към Европа?" — подигра се той.

Заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател отговори на коментарите на Обрадор.

"Никога не сме били тези, които да показват, че сме правителството на света или някакъв вид указ като този. Съобщаваното участие на членове на мексиканската полиция, военни и други държавни институции в сериозни корупционни действия и незаконни произволни убийства остава сериозно предизвикателство за Мексико и затова те бяха подчертани в нашия доклад", добави той.

Случаят със "Северен поток" показал на Путин, че САЩ държат Германия под окупация

Случаят със "Северен поток" показал на Путин, че САЩ държат Германия под окупация

Руският лидер отхвърли като "пълна глупост" версията, че проукраинска група стои зад атентата