Отговорът на Германия на взривовете по газопроводите "Северен поток" показва, че страната остава "окупирана" и неспособна да действа независимо десетилетия след капитулацията си в края на Втората световна война. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

В интервю по руска телевизия той посочи, че европейските лидери са били сплашени да загубят чувството си за суверенитет и независимост.

Западните страни, включително Германия, реагираха предпазливо на разследванията на взривовете, които поразиха руските газопроводи "Северен поток" миналата година, като заявиха, че според тях те са били умишлен акт, но отказаха да посочат кого смятат за отговорен.

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Все още няма доказателства от мястото на взрива, които конкретно да свързват саботажа с която и да е държава

"Въпросът е, че европейските политици публично заявиха, че след Втората световна война Германия никога не е била напълно суверенна държава", подчерта Путин.

"Съветският съюз в един момент изтегли силите си и сложи край на това, което се равняваше на окупация на страната. Но, както е добре известно, не такъв беше случаят с американците. Те продължават да окупират Германия", категоричен бе руският лидер.

По думи на Путин взривовете срещу газопроводите са били извършени на "държавно ниво". Той отхвърли като "пълни глупости" предположенията, че автономна проукраинска група е стои зад атентата.

"Северен поток 1" и "Северен поток 2", всеки от които се състои от два тръбопровода, бяха изградени от руския газов гигант "Газпром", за да доставят 110 милиарда кубически метра природен газ годишно до Германия под Балтийско море.

След нахлуването на Москва в Украйна преди година обаче Берлин предприе стъпки за намаляване на зависимостта си от руски въглеводороди.

Управляващите в Германия подходиха внимателно при разпределянето на вината за експлозиите. Миналата седмица министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че взривовете може да са били "операция под фалшив флаг за обвиняване на Украйна".

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Русия запечатва газопроводите "Северен поток"

Русия запечатва газопроводите "Северен поток"

Не се предвижда ремонт и повторното им привеждане в експлоатация

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите.

Американското разузнаване приписа взривяването на "Северен поток" на проукраинска група

Американското разузнаване приписа взривяването на "Северен поток" на проукраинска група

Няма доказателства, че украинският президент е участвал в операцията