Европейските служители не искаха да коментират в сряда с докладите, че проукраинска група е извършила атаките срещу газопроводите "Северен поток" миналата година, пише "Политико".

Тяхното послание: Не ни натоварвайте с тази информация и ние няма да я докосваме.

Съвместно германско медийно разследване, публикувано във вторник вечерта, показва, че украинци може да са замесени в подводните експлозии в Балтийско море. "Ню Йорк Таймс" подкрепи констатациите в собствения си доклад, в който се казва, че американски служители са прегледали подобна разузнавателна информация. Украинското правителство обаче отрече да е замесено и докладите не свързват пряко Киев със саботажа.

Твърденията, ако са верни, биха могли да навредят на обществената подкрепа за неотстъпчивата подкрепа на Европа за Украйна - особено в Германия, която разследва експлозията заедно с Швеция и Дания. Но служителите запазиха възможността на една ръка разстояние.

"Бих се поколебал да дам ясен анализ", каза германският министър на отбраната Борис Писториус, пристигайки на среща на министрите на отбраната на ЕС в Стокхолм. "Предпочитам да изчакам да видя, дали може да се докаже или не."

Това нежелание беше повсеместно в сряда. Дори тези с различни възгледи за войната или от различни региони се съгласиха: твърде рано е и историята е твърде неясна, за да се правят каквито и да било заключения.

"Нямам никакви факти", каза финландският министър на отбраната Анти Кайконен, също говорейки при пристигането си в Стокхолм. "Важно е да проведем много добро разследване за това и да получим фактите - колкото по-скоро По-добре."

Експлозиите през миналия септември направиха дупки както в тръбопроводите "Северен поток 1", така и в един от двата тръбопровода "Северен поток 2", които са построени за пренос на руски природен газ до Германия.

Въпреки че точната причина за септемврийските експлозии все още не е известна, широко се смята, че щетите са причинени от умишлена атака. Русия обвини Запада за експлозиите и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване.

Украйна издаде категоричен отказ. "Това не е наше действие", каза украинският министър на отбраната Олексий Резников в Стокхолм в сряда.

И все пак, въпреки твърденията за украинско участие в новите доклади, американски служители, цитирани от "Ню Йорк Таймс", посочиха, че не виждат доказателства украинският президент Володимир Зеленски или неговите висши помощници да са замесени в операцията. Вестникът обаче каза, че същите длъжностни лица оставят отворена възможността операцията да е била извършена без разрешения.

Попитан дали САЩ са споделили разузнавателната информация, описана подробно в материала на "Ню Йорк Таймс", със съюзници от НАТО, високопоставен европейски дипломат коментира, че те "не са видели информация, сочеща в тази посока".

Няколко други служители, също пожелали анонимност, добавиха, че САЩ може просто да не са споделили информацията с Европа. Някои спекулираха, че германски източници може да са спуснали информация на американците.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи малко повече в сряда сутринта в Стокхолм.

"Това, което знаем, е, че е имало атака срещу тръбопроводите "Северен поток", акт на саботаж, но не успяхме да определим кой стои зад" атаката, каза той. "В момента текат национални разследвания и смятам, че е правилно да изчакаме, докато те приключат, преди да кажем нещо повече".

Коментарът му повтори първоначалната реакция на висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел, който във вторник вечерта каза пред "Политико" че "разследванията на точните обстоятелства все още продължават в Швеция, Дания и Германия", добавяйки, че "докато разследванията продължават, не можем да направим окончателно заключение."

Междувременно някои от най-гласните поддръжници на Киев омаловажават проблема.

"Доказани ли са тези обвинения? Мисля, че украински официални лица направиха някои коментари", каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс в текстово съобщение в сряда сутринта.

"Във всеки случай", добави той, "това не би трябвало да окаже никакво влияние върху отношенията ни с Украйна, досега не съм чул никакво безпокойство от моите колеги".

Когато новината излезе във вторник, много базирани в Брюксел дипломати, въпреки че отказаха коментар, изглеждаха изненадани. Длъжностни лица в европейските столици започват да оценяват възможните политически щети.

Някои побързаха да отрекат каквото и да е въздействие: "Не, не мисля, че това би навредило на доверието между Украйна и Европа", каза високопоставен служител на европейската отбрана, който поиска да остане анонимен поради деликатния характер на темата.

На въпроса дали се притеснява, че историята може да повлияе на подкрепата на ЕС за Украйна, Резников отговори: "Не се притеснявам".

Други подчертаха последиците, които подобни твърдения биха могли да имат в Германия - пряката дестинация за газа от тръбопроводите, където хората се страхуваха от енергийна криза през зимата - и необходимостта да се избягва да попадат в ръцете на Кремъл.

"Изглежда не променя настроението, не - но Берлин е въпросителна", каза дипломат от ЕС, който работи по досието на защитата и също говори при условие за анонимност.

Високопоставен дипломат от ЕС също предупреди "срещу опасността да попаднем в капана на руските разкази".

Докладите за бомба не изключват възможността саботажът на тръбопровода да е фалшив флаг за опетняване на Украйна.

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Все още няма доказателства от мястото на взрива, които конкретно да свързват саботажа с която и да е държава