Разузнаването и дипломатически служители в Съединените щати и Европа подозират, че проукраински саботьори може да са отговорни за експлозиите през септември, които сериозно повредиха тръбопроводите "Северен поток" - нападение, което може да подкопае подкрепата за Украйна сред западните нации, които стигнаха до нея защита срещу Русия. Това пише The Washington post.

Въпроси за украинската вина се появиха за първи път миналата година, когато следователите не откриха доказателства, които да обвържат пряко атаките с руското правителство. В рамките на дни след трите подводни експлозии на 26 септември официални лица във Вашингтон и европейските столици публично посочиха с пръст Кремъл.

С течение на седмици не се появиха доказателства в подкрепа на това твърдение. Но длъжностни лица в няколко страни твърдят, че Украйна може да е била мотивирана да атакува тръбопроводите, за да засили решимостта на Запада пред лицето на руската агресия, и подозренията им скоро се насочиха към Киев.

Die Zeit: Яхта, полска фирма, украинец, следи от взрив и… разследващите мълчат

Die Zeit: Яхта, полска фирма, украинец, следи от взрив и… разследващите мълчат

Не се изключва и операция под „фалшив флаг“

Все още няма криминалистични доказателства от мястото на взрива, които конкретно да свързват саботажа с която и да е държава. Разузнавателните агенции в Съединените щати и Европа не са прихванали комуникации на руски или украински служители, които да си приписват отговорността за атаката или да предполагат, че се опитват да прикрият участието на своите правителства.

Но наскоро повече информация, споделена с официални лица във Вашингтон и Европа, предполага, че проукраинска група, вероятно действаща без прякото знание на Киев, може да е извършила атаката.

Високопоставен западен служител по сигурността посочи, че правителствата, разследващи атентата, са открили доказателства, че проукраински физически или юридически лица са обсъждали възможността за извършване на атака срещу тръбопроводите "Северен поток" преди експлозията. Служителят се позова на "сигнали", че подобна операция е била обсъждана или обмисляна. Той подчерта, че тези комуникации са били открити едва след атаката, когато западните шпионски агенции са започнали да претърсват разузнавателни данни за възможни улики.

Информацията беше компенсирана от други разузнавателни данни, които предполагаха, че Русия е отговорна. Отделно разузнаване, например, показа, че руски военноморски кораби са били засечени на или близо до местата на атаката през седмиците, водещи до експлозиите.

Подоляк: Киев не е замесен в атаката на "Северен поток"

Подоляк: Киев не е замесен в атаката на "Северен поток"

Украйна няма информация кой точно е замесен

Служителят смята, че е малко вероятно украинският президент Володимир Зеленски или членове на неговия вътрешен кръг да са одобрили подобна операция, отбелязвайки, че са внимавали да избегнат застрашаването на западната подкрепа, която е спасителна сламка за Киев.

Американските служби гледат предпазливо на последните разузнавателни данни, сочещи украински диверсанти за извършители. Те не намират тази версия за достатъчно убедителна.

Във Вашингтон и Европа има притеснение, че атака, свързана с Украйна, ще отслаби подкрепата на НАТО за Украйна, особено в Германия, където много граждани остават симпатизиращи на Русия и скептични относно въоръжаването на Киев. Атаките по тръбопроводите засилиха безпокойството относно уязвимостта на енергийния сектор в целия континент.

Това беше атака срещу критична инфраструктура за Европа, но има текущи разследвания и разследвания и не би било правилно да се спекулира кой стои зад това, докато разследванията и разследванията не приключат, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Белият дом отказва засега да коментира новите твърдения за "Северен поток"

Белият дом отказва засега да коментира новите твърдения за "Северен поток"

Докато европейските съюзници на Вашингтон не приключат разследването си

Взривяването на "Северен поток" провокира значителна и продължителна реакция на НАТО. Удвоихме военното си присъствие в Северно и Балтийско море. Също така увеличихме сътрудничеството между страните от НАТО за обмен на информация и за укрепване на готовността за по-добро спиране на по-нататъшни подобни атаки в бъдеще, добави той.

Подбуден от атаката, алиансът работи и по план за подобряване на подводната сигурност на годишната среща на върха това лято.

Мистерията за това кой е взривил тръбопроводите продължава, защото не е ясно кой е имал техническите възможности да осъществи операцията.

Някои служители продължават да твърдят, че само една национална държава би имала необходимия опит и инструменти за извършване на сложна подводна саботажна операция. Други обаче възразяват, че като се има предвид сравнително малката дълбочина на повредените тръбопроводи - приблизително 80 ярда на мястото на една експлозия - редица различни участници биха могли теоретично да стоят зад атаката, вероятно с използването на потопяеми дронове, водолази или надводни кораби. Списъкът на заподозрените не се ограничава само до държави, които притежават подводници с екипаж или опит в дълбоководните разрушаващи съоръжения.

Американското разузнаване приписа взривяването на "Северен поток" на проукраинска група

Американското разузнаване приписа взривяването на "Северен поток" на проукраинска група

Няма доказателства, че украинският президент е участвал в операцията