Координаторът на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби отказа във вторник да коментира най-новия доклад за предполагаема проукраинска група, която целенасочено е нанесла щети на газопровода "Северен поток".

Кърби каза накратко пред репортери, че не би искал да прави никакви оценки по случая, докато европейските съюзници на Вашингтон не приключат разследването си.

По-рано през деня New York Times съобщи, че американските разузнавателни служби са установили, че проукраинска група може да е атакувала тръбопровода "Северен поток".

Тръбопроводите "Северен поток" свързват Русия със Западна Европа, давайки на Москва директен маршрут за нейния печеливш бизнес с природен газ. Изненадващата атака повреди два от тръбопроводите - Северен поток 1 и Северен поток 2 - в датската част на Балтийско море, пише "Дейли мейл".

В последвалото възмущение почти всяко правителство се оказва обвиняемо: Русия, Германия, Украйна, Полша, Великобритания и Съединените щати.

Западните съюзници обвиниха Русия, Москва обвини САЩ и Великобритания. Американски служители казаха, че не са замесени американски или британски граждани.

Кърби отказа да коментира доклада, като каза, че Германия, Дания и Швеция все още разследват експлозията, която той нарече "саботаж". "В момента се водят три разследвания. И те не са готови. Доколкото ми е известно, никоя от тези три страни не е оповестила публично какво са открили".

Миналия месец Белият дом отрече съобщение, че водолази от ВМС на САЩ са поставили експлозиви с дистанционно управление, които са унищожили части от тръбопровода. Представители на американското разузнаване заявиха, че смятат, че действителните извършители са противници на руския президент Владимир Путин. Но служителите не казаха каква група стои зад атаката, кой я е ръководил или кой е платил за нея.

Длъжностни лица също така подчертаха, че заключенията им не са 100%, оставяйки отворена възможността, операцията да е била проведена негласно от прокси сила с връзки с украинското правителство или неговите служби за сигурност, съобщава The Times.

Украйна отдавна се противопоставя на тръбопровода, който лесно би довел руски газ до европейски клиенти. Русия е един от трите най-големи производители на петрол в света. Москва разчита в голяма степен на приходите от петрол и природен газ, които през 2021 г. съставляваха 45% от федералния бюджет на Русия.

Както шведските, така и датските власти разследваха четирите дупки, пробити в тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2 от подводни атаки.

Въпреки че течовете са били в международни води, две от тях са били в датската изключителна икономическа зона, а две от тях в шведската.

Тръбопроводите бяха в центъра на геополитическото напрежение, тъй като Русия спря доставките на газ за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна. Въпреки че тръбопроводите не бяха в експлоатация, те съдържаха газ.

Американското разузнаване приписа взривяването на "Северен поток" на проукраинска група

Американското разузнаване приписа взривяването на "Северен поток" на проукраинска група

Няма доказателства, че украинският президент е участвал в операцията