Високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че Киев "абсолютно не е замесен" в миналогодишните атаки срещу тръбопроводите "Северен поток" и няма информация за случилото се, съобщава "Ройтерс".

Статия на New York Times във вторник цитира американски служители, които предполагат, че проукраинска група е отговорна за взривовете през септември 2022 г., седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

"Без съмнение Украйна абсолютно не е замесена в ексцесиите по тръбопроводите", каза Михайло Подоляк в изявление за "Ройтерс". "Няма и най-малък смисъл".

Той добави, че Украйна няма информация кой точно е замесен, но спекулира, че това, което той нарече руските усилия за дестабилизиране на региона, може да са виновни.

"Започвайки от първия ден на строителството на тръбопроводите по дъното на Балтийско море, Украйна многократно привличаше вниманието на западните си партньори към рязко нарастващите стратегически рискове за сигурността на Европа, които носи реализацията на този проект", каза Подоляк.

Белият дом отказва засега да коментира новите твърдения за "Северен поток"

Белият дом отказва засега да коментира новите твърдения за "Северен поток"

Докато европейските съюзници на Вашингтон не приключат разследването си