Повредените руски подводни газопроводи "Северен поток" ще бъдат запечатани и консервирани, тъй като няма планове за техния ремонт или повторното им привеждане в експлоатация, разкриха запознати с въпроса източници, цитирани от "Ройтерс".

"Северен поток 1" и "Северен поток 2" - всеки от които се състои от две тръби, бяха изградени от руския държавен газов гигант "Газпром", за да доставят 110 милиарда кубически метра природен газ годишно до Германия под Балтийско море.

Три от тръбите обаче бяха спукани от необясними взривове през септември миналата година, като само една от тръбите на "Северен поток 2" е непокътната.

Нарастващото напрежение между Москва и Запада заради нахлуването на руските сили в Украйна обаче беше спряло "Северен поток 1" още преди възникването на аварията и попречи на неговия близнак, критикуван от Вашингтон и Киев за увеличаване на зависимостта на Германия от Русия, да влезе в експлоатация.

Въпреки че "Газпром" посочи, че е технически възможно повредените линии да бъдат поправени, двама източници, запознати с плановете, заявиха, че Москва вижда малка перспектива отношенията със Запада да се подобрят достатъчно в обозримо бъдеще, за да са необходими тръбопроводите.

Русия още мисли дали да ремонтира "Северен поток"

Русия още мисли дали да ремонтира "Северен поток"

Няма решение и дали да се изнася газ през непокътнатата част от "Северен поток 2"

През последната година Европа драстично намали вноса си на енергия от Русия, а износът на "Газпром" извън бившия Съветски съюз намаля почти наполовина през 2022 г., спадайки до постсъветско дъно от 101 милиарда кубични метра.

Руски източник разкри, че Москва смята проекта за "погребан". Други двама пък посочиха, че въпреки че няма план за ремонт на спуканите тръбопроводи, те поне ще бъдат консервирани за евентуално повторно пускане в експлоатация в бъдеще.

Това най-вероятно би означавало запечатване на спуканите краища и поставяне на покритие в тръбите, за да се предотврати по-нататъшна корозия от морската вода.

Един от руските източници каза, че ако втечненият природен газ (LNG) от Съединените щати, който Европа използва, за да компенсира част от руските си доставки, поскъпне осезаемо, Европа отново може да е готова да купува повече от Русия.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

Русия скочи срещу Дания, Германия и Швеция - прикривали следите на САЩ за "Северен поток"

Русия скочи срещу Дания, Германия и Швеция - прикривали следите на САЩ за "Северен поток"

Трите страни уточняват, че разследването продължава

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

Русия иска извънредна среща на НАТО заради "Северен поток"

Русия иска извънредна среща на НАТО заради "Северен поток"

След разследване, че САЩ стоят зад взривовете по газопроводите

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите.

През февруари американският разследващ журналист и носител на наградата "Пулицър" репортер Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията, при която бяха взривени части от газопроводите "Северен поток".

Според статия на Хърш, публикувана на 8 февруари, експлозиви са били заложени под газопроводите от водолази на военноморските сили на САЩ с помощта на норвежки специалисти под прикритието на военното учение BALTOPS 22 през юни миналата година. Анонимен източник твърди, че американският президент лично е разрешил операцията след девет месеца дискусии с представители на администрацията, отговарящи за въпросите по сигурността.