Все още не е взето решение дали да се продължи с ремонта на газопроводите "Северен поток", които бяха повредени от експлозии през септември. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му е по повод плановете на Канада да отмени освобождаването от санкции, което позволява турбините за "Северен поток" 1 - най-големият руски газопровод за Европа, да бъдат ремонтирани в Монреал и върнати в Германия.

"Само ремонт може да повлияе на "Северен поток" в момента. Или пускането в експлоатация на единствената непокътната линия на "Северен поток 2", поясни Песков и допълни: "Ремонтът все още не е завършен. Не са взети решения по този въпрос".

Той отбеляза, че Русия не е запозната с резултатите от разследването на взривовете на тръбопроводите, проведено от Швеция и Дания. Москва, без да предостави доказателства, обвини Запада за "саботажа" с експлозиите.

Русия обвини Великобритания за взривовете на "Северен поток"

Русия обвини Великобритания за взривовете на "Северен поток"

Представители на британския флот участвали в планирането и осъществяването на терористичната атака

"Все още не знаем нищо за резултатите от разследването. Не знаем до каква степен страните, в чиято икономическа зона е извършена тази диверсия, все още ще настояват да се стигне до истината", посочи Песков.

Той добави, че няма решение дали да започне износ на газ през непокътнатата част от линията "Северен поток 2".

Изграждането на "Северен поток 2", предназначен да пренася руски газ до Германия, беше завършено през септември 2021 г. Газопроводът обаче така и не беше пуснат в експлоатация, след като Берлин отложи сертифицирането му броени дни, преди Москва да изпрати войските си в Украйна през февруари.

Русия убедена, че САЩ печелят от аварията със  "Северен поток"

Русия убедена, че САЩ печелят от аварията със "Северен поток"

Иска разследване на инцидента