Канадските власти възстановяват санкциите срещу руските турбини на газопровода "Северен поток", съобщиха министърът на външните работи Мелани Джоли и министърът на природните ресурси Джонатан Уилямс, цитирани от АП.

"Канадското правителство реши да отмени временното разрешение, издадено за връщане на турбини, ремонтирани в завода на Siemens в Монреал, в Германия", се казва в изявлението.

"Канада взема това решение, като признава, че обстоятелствата, свързани с предоставянето на освобождаване от санкции, са се променили и то вече не служи на целта си", заявиха министрите.

Канада връща на Германия турбини от "Северен поток"

Канада връща на Германия турбини от "Северен поток"

Нова политика за газовата криза

Те заявиха, че решението е взето след тясно сътрудничество с Украйна, Германия и други европейски съюзници.

По-рано информационна агенция Bloomderg, позовавайки се на добре осведомени източници, съобщи за намерението на канадските власти да възстановят санкциите срещу турбините на руския газопровод "Северен поток".

"Решението е съобщено на германското и украинското правителство", цитира агенцията думите на източника.

Трюдо защити решението на Канада за върнатите турбини от "Северен поток 1"

Трюдо защити решението на Канада за върнатите турбини от "Северен поток 1"

Ходът бил "труден", но "правилен"

Беше отбелязано, че канадският министър-председател Джъстин Трюдо и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили този въпрос в телефонен разговор във вторник.

Въпреки че Канада върна ремонтираните турбини през лятото с вдигане на ограниченията Русия с искания за технически характеристи и документи, не взе техниката и не пусна тръбата за експлоатация. Газопроводът "Северен поток 1" между Русия и Германия беше временно спрян за ремонт на 31 август, но операторът удължи прекъсването след решението на Г-7 да наложи таван на цените на вноса на руски петрол.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. 

Швеция е отчела 2 подводни експлозии до "Северен поток"
Обновена

Швеция е отчела 2 подводни експлозии до "Северен поток"

В Европа виждат възможни действия на Русия - начин да се позове на форсмажор и да не плаща многомилиардни обезщетения

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

Русия обвини Великобритания за взривовете на "Северен поток"

Русия обвини Великобритания за взривовете на "Северен поток"

Представители на британския флот участвали в планирането и осъществяването на терористичната атака

Русия отхвърля обвиненията, като дори отправи обратни такива към Великобритания, като ведната след спирането на първата тръба представители на властта, включително руския президент Путин, предложиха пускане на "Северен поток" 2, който така и не влезе в експлоатация заради нахлуването на Русия в Украйна. Имаше и предложение Русия да доставя природен газ на Европа през Турция