Канадският премиер Джъстин Трюдо защити решението на страната си да прехвърли ремонтираните руски турбини от газопровода "Северен поток 1" обратно на Германия въпреки възраженията на Киев.

Той нарече този ход "труден", но "правилен".

"Русия няма да успее нито да използва своята енергия като оръжие, нито да разедини нашите съюзници. Ние сме фокусирани върху това да бъдем там, за да подкрепим Украйна", подчерта Трюдо.

По негови думи, ако наказателните мерки върху турбините не са били отменени, това би навредило на Германия.

В неделя Канада заобиколи собствените си санкции срещу Русия, като изпрати на Германия шестте турбини на Siemens, които бяха в Монреал за ремонт.

Канада изпрати ремонтираната турбина за "Северен поток 1" на Германия

Канада изпрати ремонтираната турбина за "Северен поток 1" на Германия

Въпреки възраженията на Украйна

Впоследствие украинското правителство разкритикува този ход, като предупреди, че се създава опасен прецедент, който насърчава Москва да използва своята енергия като оръжие.

Газопроводът "Северен поток 1" беше пуснат в експлоатация през 2011 г. и има капацитет от около 55 милиарда кубически метра годишно. От юни насам обаче руският държавен енергиен гигант "Газпром" е намалил доставките на газ за Германия с повече от половината от дневния максимум - до 67 милиона кубични метра. Понастоящем тръбопроводът е напълно спрян за годишна поддръжка - по график до четвъртък.

ТАСС съобщи, че ако Русия не получи обратно ремонтираната турбина, дневният капацитет на тръбопровода може да намалее още повече до 33 млн. куб. м в края на юли заради необходимия ремонт на "още един агрегат".

От "Газпром" заявиха на два пъти, че не могат да пуснат тръбата в експлоатация, тъй като не разполагат със съответните документи и гаранции за техническа изправност.

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Иска ли Путин да унищожи последните остатъци от икономическа рационалност в такъв критичен за Русия момент?