Африканските лидери се събират в Рим този уикенд за среща на върха, на която премиерът Джорджия Мелони най-накрая ще разкрие стратегически план, насочен към трансформиране на отношенията на Италия с континента, предава "Ройтерс".

Така нареченият план Матей, кръстен на покойния Енрико Матей, който основа италианския енергиен гигант Eni през 50-те години на миналия век, е обявен за крайъгълен камък на външната политика на Мелони, тъй като тя се стреми да засили дипломатическия отпечатък на Рим.

Повече от 20 държавни и правителствени ръководители ще се явят в Рим за събитието, което започва с вечеря в неделя преди официалната среща на върха в понеделник, където Мелони ще представи Италия като естествения мост между Африка и Европа.

Въпреки че подробностите за плана се пазят в тайна, Италия заяви, че иска да служи като транзитен център за африканска енергия, като същевременно стимулира инвестициите в опит да се ограничи нелегалната имиграция през Средиземно море.

"Това, което трябва да се направи в Африка, е да се изградят сътрудничество и сериозни стратегически отношения като равни, а не като хищници", каза Мелони на пресконференция този месец.

"Това, което трябва да се направи в Африка, е да се защити правото да не се налага да емигрираме... и това се прави с инвестиции и стратегия", каза тя, обещавайки, че Африка ще бъде приоритет за Италия по време на сегашното й председателство на Група от седем.

Премиерът е готов да очертае набор от проекти в понеделник, вариращи от здравеопазване и образование до инфраструктура и селско стопанство, като енергетиката е в основата на плана.

Рим също така каза, че 70% от неговия климатичен фонд - инвестиционна програма за насърчаване на международни екологични проекти - ще бъдат разпределени за Африка.

Един от проблемите, пред които е изправена Мелони, е, че силно задлъжнялата Италия няма необходимите средства, за да стане основен играч в Африка, където Китай, Русия и арабските държави стават все по-настоятелни.

"Би било глупаво да мислите, че можете да се състезавате с Китай, Обединените арабски емирства или дори Турция", каза Артуро Варвели, директор на римския офис на мозъчния тръст Европейския съвет за външни отношения.

"За да има смисъл, това ще трябва да се вмести в по-широка картина на съществуващите инициативи на Европейския съюз", каза той.

Подчертавайки зависимостта на Италия от подкрепата на ЕС, председателите на Европейската комисия, Съвета и Европарламента се очакват в Рим за срещата на върха.

Глобалният юг. Новите другари на Путин?

Глобалният юг. Новите другари на Путин?

Дълго време този израз всъщност означаваше държави, които поради бедност и слабост не могат да водят самостоятелна политика. Но нещо се промени...