Престъпни групи използват пропуски в италианската легална визова система за чуждестранни работници, за да вкарват нелегални имигранти в страната, проблем, който трябва да бъде разследван от прокурора срещу мафията, заяви италианския премиер Джорджиа Мелони, цитирана от Ройтерс.

Като част от твърдата си позиция по отношение на имиграцията, дясното правителство на Мелони прие редица мерки за ограничаване на пристигащите имигранти, но също така разшири легалните канали за имиграция в отговор на нарастващия недостиг на работна ръка.

Миналата година Италия увеличи квотите за работни визи за граждани на страни извън ЕС до общо 452,000 за периода 2023-2025 г., което е увеличение с почти 150% спрямо предходните три години. През 2019 г., преди пандемията от COVID-19, Италия издаде само 30,850 визи.

Мелони заяви, че при наблюдението на визите са се появили "тревожни" данни, показващи, че някои региони, особено южният регион Кампаня, са получили непропорционален брой заявки за работа в сравнение с броя на потенциалните работодатели.

"Предвид огромния брой заявления, само много малък процент от чужденците, които получиха работни визи, всъщност подписаха трудов договор, по-малко от 3% в Кампаня," каза Мелони в реч, разпространена от нейния офис.

Тя заяви, че това е доказателство, че "организирани престъпни групи" са се инфилтрирали в управлението на заявленията за визи, за да осигурят визи за мигранти, които нямат право да влизат в Италия, в замяна на плащания от около 15,000 евро.

Мелони каза, че е уведомила националния прокурор срещу мафията и обеща да приеме нови мерки за ограничаване на практиката след срещата на лидерите на Групата на седемте (Г-7) в Италия на 13-15 юни.

Кампанията "Еро Страньеро", която лобира за по-либерални имиграционни политики, също заяви миналата седмица, че визовата система е уязвима за измами, обвинявайки бюрокрацията.

"През 2023 г. работните визи бяха шест пъти повече от квотите, определени от правителството, и само 23,52% са се превърнали в разрешения за пребиваване и стабилна, регламентирана заетост," каза "Еро Страньеро" в изявление.

Данни от Министерството на вътрешните работи показват, че броят на нелегалните мигранти, пристигащи в Италия по море, е намалял повече от два пъти през 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година, до 21,574 души.

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Мигрантите са пътували в претъпкана лодка, без храна и вода