Пет години след като Германия спорно посрещна стотици хиляди мигранти от Близкия изток, канцлерът Ангела Меркел обяви, че отново би сторила същото при подобни обстоятелства, информира "Франс прес".

"Бих взела по същество същите решения", подчерта Меркел на годишната си лятна пресконференция в Берлин в отговор на въпрос на журналист дали съжалява за политиката през 2015 г. да държи отворена границата за мигрантите.

"Когато хора стоят на германско-австрийската граница или на унгарско-австрийската граница, към тях трябва да се отнасят като към човешки същества", отбеляза тя.

Повече от 1 млн. души кандидатстваха за убежище в Германия за пръв път през 2015-2016 г. по време на ключовия момент в 15-годишния управленски мандат на Меркел.

Първоначално изглеждаше, че Меркел има общественото мнение на своя страна, правейки си усмихнати селфита с новопристигащите и изковавайки легендарната вече фраза "Можем да направим това!"

Ала дебатът около миграцията стана дълбоко разделящ, подривайки доверието на обществото в Меркел и дори доведе до това крайнодясна партия - "Алтернатива за Германия" - да спечели значимо присъствие в парламента за първи път след нацисткия режим.

Правещи заглавия събития, като масовитe сексуални посегателства, извършени срещу жени в Кьолн в новогодишната нощ 2015/2016, както и нападението на коледния базар в Берлин през декември 2016 г., също доведоха до нарастване на гнева, насочен към мигрантите.

Меркел обаче посочи успехите в интегрирането на бежанците в пазара на труда и германското общество.

"Въпреки това темата ще продължи да ни вълнува и ще остане така през следващите години", каза тя и изтъкна: "Темата за миграцията... не е приключила. Това ще бъде постоянна тема за 21 век."