Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че дава 30-дневен срок на Великобритания да излезе с алтернативно предложение на нежелания от британците предпазен механизъм за ирландската граница.

Великобритания иска да постигне бърза сделка за "Брекзит", но "недемократичният" предпазен механизъм за ирландската граница трябва да отпадне изцяло, за да се предотврати излизането без сделка. Това обяви премиерът Борис Джонсън пред германския канцлер Ангела Меркел в сряда в Берлин, предаде Ройтерс.

Припомняме, че предпазният механизъм е разпоредба в споразумението, целяща да предотврати връщането на проверките на границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е член на ЕС.

Джонсън продължава да настоява Северна Ирландия да бъде извън митническия съюз на ЕС и при "Брекзит" между Великобритания и Ирландия да има твърда граница. Той е неотстъпчив в позицията си три години, след като Обединеното кралство гласува за излизане от Европейския съюз и все още не е ясно при какви условия това ще стане или дали наистина втората по големина икономика в ЕС ще напусне общността, към която се присъединява през 1973 г.

Джонсън, яростен привърженик на "Брекзит", който преди месец пое поста министър-председател, е твърде самоуверен в убедеността си, че заплахата от "Брекзит" "без сделка" ще убеди Меркел и френския президент Еманюел Макрон да приемат неговите искания дори и в последния момент само и само да се договорят.

"Има достатъчно възможности да се постигне сделка", обяви Джонсън пред журналисти в Берлин. "Просто искам всички наши германски приятели и германското правителство правилно да ни разберат, че ние във Великобритания искаме сделка." Изказването му прозвуча на фона на възгласи на протестиращи "Спрете "Брекзит"!

ЕС отхвърля плана на Борис Джонсън за ирландската граница

ЕС отхвърля плана на Борис Джонсън за ирландската граница

Борис Джонсън не предлагал "реалистични алтернативи"

"Нуждаем се от премахване на "предпазния механизъм", подчерта Джонсън. "И ако успеем да го постигнем, аз съм абсолютно сигурен, че можем да продължим заедно напред."

До планираното напускане на Великобритания остават малко повече от 10 седмици, а от ЕС многократно са заявявали, че няма да предоговарят Споразумението за оттегляне, постигнато от предшественика на Борис Джонсън - Тереза ​​Мей, и че твърдо ще стоят зад Ирландия, страна членка на ЕС.

Това е първата европейска совалка на Борис Джонсън като британски министър-председател, като още в началото й той призна, че "в ЕС са негативно настроени към идеята за премахване на предпазния механизъм".