Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че дотогава, докогато британският премиер Борис Джонсън не предлага "реалистични алтернативи" на предпазния механизъм за избягване на твърда граница на остров Ирландия, той всъщност подкрепя "възстановяването на граница", съобщава "Асошиейтед прес".

Ключова част от предложенията за развод между Европейския съюз и Великобритания имат за цел на острова да се избегнат физически граници между членката на ЕС Ирландия и Северная Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Границата в Ирландия пак е препъни камък

Границата в Ирландия пак е препъни камък

Инициатива на Борис Джонсън

И двете страни се ангажираха с прокарването на предпазния механизъм, за да се запази границата отворена в споразумението с бившия британски премиер Тереза Мей, но новият премиер Борис Джонсън яростно се противопоставя на предпазния механизъм.

Туск написа в "Туитър", че "онези, които са против предпазния механизъм и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят възстановяването на граница. Дори и да не го признават".

Междувременно от Европейската комисия (ЕК) коментираха, че предпазният механизъм е единственото средство, признато както от Лондон, така и от Общността, с което ще се избегне завръщането на масирани гранични проверки на остров Ирландия след Брекзит.

Брюксел отсече: Великобритания е големият губещ от Брекзит без сделка

Брюксел отсече: Великобритания е големият губещ от Брекзит без сделка

ЕС бил напълно подготвен за тази възможност

Вчера Джонсън изпрати писмо до ЕС с искане Брюксел да се откаже от предпазния механизъм в споразумението за развода.

"Писмото не осигурява юридическо оперативно решение за предотвратяване връщането на твърда граница на остров Ирландия", изтъкна говорителката на ЕК Наташа Берто, допълвайки: "Нашата позиция по отношение на предпазния механизъм е добре известна... Това е единственото средство, установено досега от двете страни, за да се спази този ангажимент."

Великобритания: Край на свободата на движение за граждани на ЕС при Брекзит без сделка

Великобритания: Край на свободата на движение за граждани на ЕС при Брекзит без сделка

Борис Джонсън не си поплюва