Германската канцлерка Ангела Меркел сгълча коалиционния си партньор Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в грозен скандал заради твърдения, че германският министър на здравеопазването е планирал да раздаде маски под необходимите стандарти на бездомни и инвалиди, информира "Франс прес".

Списание "Шпигел" уточни, че здравният министър Йенс Шпан от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел е похарчил 1 млрд. евро за маски, които са се оказали накачествени.

В опит да ги използва, неговото министерство e обмисляло да ги разпределя към хора в неравностойно положение.

Германски депутат хвърли оставка, печелил от сделки с маски

Германски депутат хвърли оставка, печелил от сделки с маски

Неговата компания е спечелила около 250 000 евро комисионни

Но след като ръководеното от ГСДП министерство на труда се е противопоставило на този ход, маските в края на краищата са се озовали в държавния резерв като спешни запаси в случай на нова криза.

Информацията предизвика недоволство, което накара ръководителите на по-малкия коалиционен партньор в управлението ГСДП да поискат оставката на Шпан.

"Поведението на Йенс Шпан е нехуманно", обвини го съпредседателката на ГСДП Саския Ескен.

Докато обвиненията летяха, Меркел се хвърли да спасява Шпан.

На заседание на висшето ръководство на ХДС днес тя настоя, че обвиненията "просто не са подкрепени с факти", казаха източници от партията.

"Става въпрос за поставяне на борбата срещу пандемията в лоша светлина", подчертала тя според партийни източници, допълвайки: "Човек трябва спокойно и ясно да каже на ГСДП, че това няма нищо общо с фактите."

Решението маските да съставят националните резерви е "взето с ГСДП", увери тя и добави, че "всички подкрепяме Йенс Шпан".

Шефът на ХДС Армин Лашет, който е нейният консервативен потенциален наследник, също обвини ГСДП, че "се опитва да получи точки чрез негативен кампаниен опит".

Министерството на здравеопазването се опита да посочи фактите по казуса, като заяви, че въпросните маски отговаряли на "стандартите за защита срещу инфекции" и са били тествани, включително от медицински експерти.

Разногласието с министерството на труда е било за това кой набор от критерии за сертифициране да се прилага, добавиха от здравното ведомство.

ХДС на Меркел е в неловко партньорство със социалдемократите от 2013 г., което се очаква да приключи на парламентарните избори на 26 септември.

Левоцентристката ГСДП отчете голям спад в дела на гласоподавателите през годините и нееднократно обвиняваше консерваторите на Меркел в получаване на кредит за политиките, на които те са били авангард.