Ваксинираните срещу коронавирус с две дози трябва да могат да пътуват от Великобритания до Германия, без да бъдат поставяни под карантина. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението си в Кралството, където се срещна с британския премиер Борис Джонсън, предаде BBC.

Канцлерът увери, че страната ѝ непрекъснато преразглежда ограниченията си за пътуване. Джонсън смята, че се постига напредък по въпроса.

Това е последното официално пътуване на Меркел като канцлер. На пресконференция, двамата лидери говориха за търговията и отношенията след Брекзит.

От май на пътниците от Великобритания е забранено да влизат в Германия с малки  изключения. Тези, които са допуснати, трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Меркел обаче изрази сериозна загриженост за броя на футболните фенове, присъстващи на мачовете на Евро 2020 на стадион "Уембли".

"В Германия, както знаете, е разрешен по-малък брой присъстващи на мачове на стадиона в Мюнхен, но британското правителство очевидно е взело свое решение", каза тя. Но аз съм много загрижена дали не е твърде много."

Джонсън каза, че спортните събития се провеждат внимателно, а ваксинациите вече са изградили много стабилна имунна стена във Великобритания. Очаква се той да обяви последните стъпки за прекратяване на блокирането в Англия през следващите няколко дни, като международните пътувания са на първо място в дневния ред.

Разговорите им следват съобщенията, че паспортната схема на Европейския съюз не признава дози от ваксината AstraZeneca, произведена в Индия, известна като Covishield.

Великобритания с най-много новозаразени с коронавируса от януари

Великобритания с най-много новозаразени с коронавируса от януари

61,9% от британците са напълно ваксинирани

По време на пресконференцията г-н Джонсън заяви, че е много уверен, че това няма да се окаже, че е проблем за пътниците, получили такива дози.

В петък Великобритания регистрира 27 125 нови случая на Covid и още 27 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест. Повече от 85% от възрастните във Великобритания са получили първата си доза от коронавирусна ваксина, а над 63% са напълно ваксинирани.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, няма да влизат отново в пълно затваряне и ще се радват на повече свободи, отколкото неваксинираните хора в случай на ново разразяване на коронавирусната епидемия. Шпан повтори молбите към германците да запретнат ръкави, за да бъде предотвратена четвърта вълна на пандемията тази есен. "Колкото повече хора се ваксинират това лято, толкова по-добра ще бъде есента", подчерта Шпан.

Началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел Хелге Браун заяви по-рано днес, че учените са съгласни, че напълно ваксинираните хора "всъщност не са изложени на риск и не представляват опасност за другите".

Повече от 55,1% от възрастните германци или 45,8 млн. души имат поне една доза ваксина срещу COVID-19. Над 37 процента са напълно ваксинирани според данните на правителството.

Германия наскоро разреши и ваксината на BioNTech/Pfizer за деца на възраст 12-15 години, въпреки че държавната комисия по ваксините официално я препоръча само за юноши със съпътстващи заболявания. Досега около 400 000 души над 12 години са получили първата от двудозовата ваксина, уточни Шпан.

Над 40 млн. британци с една доза COVID ваксина

Над 40 млн. британци с една доза COVID ваксина

Вече всички на възраст на 30 години могат да се ваксинират

Германия е регистрирала 649 новозаразени с коронавируса през последните 24 часа и 69 починали според здравния институт "Роберт Кох", с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече са малко над 3,7 млн. души, от които са починали около 91 000 души.