Германският канцлер Ангела Меркел защити крайъгълните "християнски, демократични" ценности на партията си, след като предаде лидерството на Християндемократическия съюз (ХДС) във време, в което популистките партии бележат възход, съобщава "Франс прес".

Анегрет Крамп-Каренбауер е фаворит за поста на Меркел в ХДС

Анегрет Крамп-Каренбауер е фаворит за поста на Меркел в ХДС

Втори е Фридрих Мерц с 29%

"Бих желала в трудни времена да не забравяме нашата християнска и демократична позиция", изтъкна Меркел по време на конгреса на ХДС в Хамбург, който трябва да избере неин наследник по-късно днес, след като тя прекара 18 години като председател на консервативната партия.

64-годишната Меркел изнесе емоционална реч и изрази благодарността си за шанса да служи 18 години като председател на партията и 13 г. като канцлер, в които тя доминираше европейската политика като неин ключов мениджър и строител на консенсус.

"За мен беше голямо удоволствие, това беше чест", изтъкна тя на фона на овации, продължили близо 10 минути, докато се бореше да удържи сълзите си.

Очертавайки многобройните предизвикателства, пред които е изправена Германия, от бързо променящите се технологии до климатичните промени и глобалното отклонение от мултилатерализма до защитата на националните интереси, тя настоя: "Във времена като тези ние ще защитим нашите либерални възгледи, нашия начин на живот както у нас, така и в чужбина."

"ХДС през 2018 г. не трябва да гледа назад, а да гледа напред, с нови хора... но със същите ценности", добави Меркел, която заяви, че ще остане неутрална относно своя наследник като партиен ръководител.

Християндемократите в Германия избират наследник на Меркел

Християндемократите в Германия избират наследник на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер с най-големи шансове

Трима основни кандидати участват в битката за лидерския пост в партията.

Докато сондажите сред партийните членове показват, че Анегрет Крамп-Каренбауер, съюзник на Меркел, води в надпреварата за шеф на ХДС, членът на консервативното крило на партията Фридрих Мерц си осигури подкрепата на няколко ключови високопоставени партийни членове.

Здравният министър Йенс Шпан също се кандидатира за председател на партията, но не се разглежда като претендент за важния пост.

1001 делегати ще гласуват днес на партиен конгрес в Хамбург. Този, който оглави партията, има огромни шансове да стане канцлер на Германия след оттеглянето на Меркел през 2021 г.