Това е последният ми мандат като канцлер на Германия.

Това потвърди на пресконференция лидерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от световни агенции.

Меркел се оттегля от политиката след 2021 г.?

Меркел се оттегля от политиката след 2021 г.?

Меркел вероятно няма да се кандидатира за канцлер на следващите избори в държавата

По-рано източници от Християндемократическия съюз съобщиха, че Меркел повече няма да се кандидатира за лидер на партията и канцлер на Германия.

Снимка 386312

Източник: ЕПА

Винаги съм искала да напусна политическите постове с достойнство, каза канцлерът. Тя добави, че няма да заема политически позиции след изтичането на мандата й през 2021 г.

Меркел напуска лидерския пост на  християндемократите след 18 г. управление
Обновена

Меркел напуска лидерския пост на християндемократите след 18 г. управление

Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста

Поемам отговорност за това, което се случва от федералните избори през миналата година, продължи тя.

Решението на канцлера идва след поредния удар върху партията й. Християндемократите спечелиха местните избори в Хесен, но подкрепата за тях се срина от 38 на 27 на сто.

Снимка 386317

Източник: ЕПА

Подобна съдба сполетя и Християнсоциалния съюз на изборите в Бавария преди няколко седмици.

Днес настъпи моментът да се отвори нова глава, подчерта тя.

Агенции коментират, че това е началото на края на една ера в германската политика и че Меркел е най-успешният политик от началото на века.

Четвъртият ми мандат като канцлер е последният. През 2021 г. няма да се кандидатирам за длъжността канцлер и няма да съм претендент за място в Бундестага. За протокола - няма да заемам и длъжности в политиката, потвърди Ангела Меркел и подчерта, че на конгреса на Християндемократическия съюз през декември няма да се кандидатира за поста лидер на партията.

Снимка 386316

Източник: ЕПА

Меркел допълни, че след изтичането на мандата й няма да заема политически пост. Тя увери, че няма да избира свой наследник за лидер на партията.

ДПА съобщава, че Анегрет Крамп-Каренбауер, водещ член на Християндемократическия съюз, която се радва на подкрепата на Меркел, ще се кандидатира за канцлер, ако поеме ръководството на партията.

От ляво надясно: Йенс Шпан, Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц

Източник: ЕПА

От ляво надясно: Йенс Шпан, Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц

"Билд" пише, че бившият председател на парламентарната група на християндемократите и Християнсоциалния съюз Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста председател на Християндемократическия съюз. Мерц беше шеф на групата от 2000 до 2002 г. Той също беше член на Европейския парламент от 1989 до 1994 г. и на Бундестага от 1994 до 2009 г.

Други кандидати са здравният министър Йенс Шпан и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Снимка 386315

Източник: ЕПА

Герхард Шрьодер, предшественикът на Меркел на канцлерския пост, направи същия ход през февруари 2004 г. Той се отказа от позицията председател на социалдемократите, но остана канцлер до ноември 2005 г. Тогава Меркел, която беше лидер на опозицията, говори за "липса на власт по цялата линия" и "началото на края" на Шрьодер.

Меркел е лидер на Християндемократическия съюз от 2000 г., а канцлерският пост го заема от 2005 г.