Партията на канцлера Ангела Меркел води на изборите, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" за първи път влиза в местния парламент.

Това показват exit poll резултати след проведените днес регионални избори в  германската провинция Хесен.

Според тях, християндемократите печелят 28% от гласовете, което показва спад от 10% в подкрепата.

След тях са социалдемократите с 20 процента. Трети са зелените с 19 процента.

"Алтернатива за Германия" взима 12% и вече ще бъде представена и в този регионален парламент.

Припомняме, че вотът е важен тест за управляващите.

Изборите в Хесен – важен тест за коалицията на Меркел

Изборите в Хесен – важен тест за коалицията на Меркел

Консерваторите и социалдемократите ще изгубят подкрепа за сметка на Зелените

Правителствената коалиция на Меркел бе изправена пред постоянни вътрешни проблеми от федералните избори през миналата година. Партиите в коалицията се представят разочароващо на местни избори, включително в Бавария преди две седмици.

Андреа Налес, лидер на социалдемократите, заплаши с напускане на коалицията, тъй като управлението на държавата в момента е неприемливо.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" не е представена само в този от 16-те местни парламента, но се очаква да влезе след днешния вот.

Последните проучвания показваха, че консерваторите и социалдемократите ще изгубят подкрепа за сметка на Зелените, които се очакваше да бъдат втората най-силна партия с подкрепа около 18,5 на сто, а също така и заради "Алтернатива за Германия".

Снимка 386079

Източник: ЕПА

Нов провал на социалдемократите може да принуди партията да напусне правителствената коалиция. При подобен сценарий Меркел ще ръководи правителство на малцинството или ще трябва да свика предсрочни избори.

Хесен представлява 7,5 на сто от германското население.